Preşedintele kenyan Uhuru Kenyatta, primul şef de stat care compare în faţa Curţii Penale Internaţionale

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 08 octombrie 2014 34 afişări

Preşedintele kenyan Uhuru Kenyatta a devenit miercuri primul şef de stat care compare în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI), care l-a convocat pentru a evoca dificultăţile pe care le întâmpină în procesul care-l vizează pentru crime împotriva umanităţii.

Purtând un costum gri-închis, o cravată albastră şi o cămaşă deschisă la culoare, Kenyatta a asistat la începutul audierii sub privirea a zeci de susţinători, prezenţi în locul rezervat publicului, supraglomerat.

Despărţită de sala de audieri printr-un geam izolant fonic, galeria era prea mică pentru ca toţi să poată să se aşeze.

Unii deputaţi kenyeni, care au efectuat această deplasare, au fost nevoiţi să rămână afară, iar alţii să stea în picioare.

Kenyatta este urmărit penal pentru presupusul rol pe care l-a jucat în violenţele care au devastat în Kenya în perioada 2007-2008, soldate cu peste 1.000 de morţi şi peste 600.000 de persoane strămutate.

"Acest caz a ajuns într-un stadiu crucial. De aceea am considerat judicios să fiţi prezent personal", a declarat procurorul, gambiana Fatou Bensouda, la începutul audierii.

Procesul preşedintelui kenyan era programat iniţial să înceapă în septembrie 2013, dar a fost amânat în numeroase rânduri, pe fondul unor acuzaţii de intimidare a unor martori.

Probabilitatea ca acest proces să se deschidă la un moment dat s-a redus, în timp, mai ales după ce acuzaţia a solicitat o amânare sine die, din cauză că nu are probe suficiente.

Procurorul acuză Nairobi că nu cooperează cu CPI, refuzând să-i transmită date bancare sau telefonice. Acestea ar putea dovedi, potrivit procurorului, că Kenyatta a orchestrat o parte a violenţelor din 2007-2008.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CPI,
PROCES,
KENYATTA
/actualitate/presedintele-kenyan-uhuru-kenyatta-primul-sef-de-stat-care-compare-in-fata-curtii-penale-internationale-13371342
13371342
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.