Preşedintele Iohannis: Sectorul energetic a fost grav afectat de OUG 114

Autor: Teodor Bobei Postat la 31 octombrie 2019 172 afişări

Preşedintele Iohannis: Sectorul energetic a fost grav afectat de OUG 114

Klaus Iohannis a afirmat că sectorul energetic din România a fost afectat de "măsuri hazardate" luate de Guvern, precum OUG 114, care a dus la creşterea preţului la gaze. Preşedintele i-a cerut premierului desemnat Ludovic Orban, prezent la eveniment, să rezolve problemele din domeniul energetic.

"Îmi face mare plăcere să decorez astăzi compania Transgaz pentru rezultatele meritorii obţinute de-a lungul timpului, nu numai acum, în dezvoltarea sectorului energetic din ţara noastră, atât în plan naţional, cât şi ca parte a reţelei regionale de transport gaz. Compania Transgaz a pornit pe drumul dezvoltării la scară regională şi vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră, reprezentanţi de seamă ai industriei noastre energetice, să le urmaţi exemplul şi să gândiţi strategii prin care să obţineţi rezultate la fel de valoroase!", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, joi, la evenimetul de inaugurare a staţiei de comprimare gaze naturale Podişor, din judeţul Giurgiu.

Şeful statului a criticat măsurile luate de Guvernul PSD, referindu-se în special la Ordonanţa 114, care a dus la creşterea preţului la gaze.

"Accesul la noi surse de gaze naturale şi interconectarea cu pieţele din Europa Centrală şi de Est plasează proiectul BRUA în centrul eforturilor privind securitatea energetică şi integrarea pieţelor de gaze naturale din regiunea noastră. (...) Din păcate, mai ales în ultimul an, sectorul a fost grav perturbat de măsuri hazardate, precum cele ale vestitei deja, vestite în sensul cel mai negativ, Ordonanţe 114. Efectele toxice ale guvernării din ultimii ani au fost resimţite de fiecare român, prin preţuri record la gaze şi energie electrică, dar şi la bunuri de strictă necesitate",a adăugat preşedintele.

Acesta a subliniat faptul că prioritatea Guvernului este repararea răului produs de guvernarea social-democrată , prin combaterea sărăciei energetice.

"Acum, urgenţa zero constă în repararea răului produs de această guvernare, iar în etapa următoare este esenţial să ne concentrăm atenţia spre viitor, spre ceea ce ne poate aduce o Românie normală. În primul rând, trebuie reglementată rapid situaţia consumatorului vulnerabil, pentru susţinerea şi protejarea acestuia. Fenomenul de sărăcie energetică trebuie combătut prin extinderea infrastructurii de transport al gazelor naturale şi aici rolul dumneavoastră este unul decisiv. Trebuie să ne asigurăm că, prin dezvoltarea infrastructurii, de beneficiile gazelor naturale se vor bucura toţi cetăţenii României, indiferent unde locuiesc, în mediul urban sau în cel rural, fie că este vorba de Bucureşti, sau Botoşani, sau Bolintin", a mai transmis şeful statului.

Preşedintele Iohannis l-a îndemnat pe Ludovic Orban să rezolve problemele din domeniul energetic, odată cu învestirea în funcţia de premier.

"Şi, domnule prim-ministru, mă aştept să luaţi din prima zi în mână aceste chestiuni şi să începem să dezvoltăm România aşa cum trebuie şi aşa cum poate, nu aşa cum, din nefericire, s-a întâmplat în ultimii ani. Situaţii dintre cele mai ciudate - o investiţie finalizată de, cred că am reţinut bine, 500 de milioane de euro, dar drumul până acolo, prin grija unui baron pesedist, nu s-a realizat", a conchis Iohannis.

La rândul său, Ludovic Orban a vorbit despre priorităţile în domeniul energetic din programul de guvernare al PNL.

"Am sustinut mereu faptul ca sectorul energetic poate şi trebuie să fie principalul motor economic al României. În programul de guvernare pe care l-am propus recunoaştem şi susţinem rolul proiectului de transport de gaze naturale, proiecte desfăşurate de Transgaz. Cu o valoare de aproximativă de 480 milioane de euro dintre care 180 de milioane de eruo reprezintă grantul acordat de Comisia Europeană, Proiectului BRUA faza întâi este cel mai important proiect de investiţii strategice în infrastructura de transport a gazelor naturale, derulat în România de Transgaz. Proiectul BRUA asigură capacităţi de transport bidirecţional de 1,5 miliarde de metrii cubi pe în şi din direcţia Bulgaria şi 1,75 miliarde de metrii cubi pe an în şi dinspre Ungaria", a afirmat Ludovic Orban.

În cadrul inaugurării staţiei de compriamre gaze naturale Podişor, preşedintele Klaus Iohannis a decorat compania Transgaz S.A. cu Ordinul „Meritul Industrial şi Comercial” în grad de Comandor.

La rândul său, preşedintele Transgaz i-a oferit lui Klaus Iohannis o bucată din conducta de gaze din proiectul BRUA.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IOHANNIS,
TRANSGAZ,
PSD

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.