Premiile Nobel - fapte şi cifre: De la cel mai tânăr laureat, până la personalităţile care au refuzat prestigioasa distincţie sau famili pentru care Nobelul a devenit o tradiţie

Autor: Departamentul Life Postat la 30 septembrie 2018 101 afişări

Premiile Nobel au recompensat, între 1901 şi 2017, un număr de 892 de persoane şi 24 de organizaţii, în domeniile medicină, fizică, chimie, literatură, economie şi pace, informează nobelprize.org.

Însă cine este cel mai vârstnic laureat al premiului Nobel? Dar cel mai tânăr? Câte femei au primit acest premiu?

Prezentăm mai jos o serie de informaţii şi fapte despre laureaţii premiului Nobel, potrivit site-ului Fundaţiei Nobel.

Candidaturi: Cu excepţia numelor laureaţilor, cele ale candidaţilor vor fi dezvăluite abia după 50 de ani.

Refuz Nobel: Doi laureaţi au refuzat distincţia - francezul Jean-Paul Sartre a refuzat premiul pentru literatură în 1964, iar premierul vietnamez Le Duc Tho a refuzat să împartă premiul pentru pace, în 1973, cu secretarul de stat american Henry Kissinger. În plus, Adolf Hitler a interzis unui număr de trei laureaţi germani să primească premiul - Richard Kuhn (chimie, 1938), Adolf Butenandt (chimie, 1939) şi Gerhard Domagk (medicină, 1939) -, iar Guvernul sovietic l-a obligat pe Boris Pasternak să refuze premiul pentru literatură în 1958.

Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
NOBEL,
STATISTICĂ,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.