Prefectul de Suceava şi primarul comunei Brodina, reţinuţi de DNA, puşi sub control judiciar

Autor: Tibi Bujdei Postat la 21 februarie 2015 60 afişări

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, reţinut vineri de DNA Suceava pentru abuz în serviciu, conflict de interese, uzurparea funcţiei şi uz de fals, a fost pus sub control judiciar de Tribunalul Suceava, o soluţie similară fiind luată şi în cazul primarului din Brodina, Vasile Melen.

Tribunalul Suceava a decis, sâmbătă seară, cercetarea sub control judiciar a prefectului de Suceava, Florin Sinescu, şi a primarului comunei Brodina, Vasile Melen, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei doi au fost reţinuţi, vineri, pentru 24 de ore, de către procurorii DNA Suceava.

După finalizarea şedinţei de judecată, în jurul orei 16.00, prefectul Sinescu a părăsit Palatul de Justiţie şi a mers acasă întrucât mandatul de reţinere expirase, în timp ce primarul din Brodina a fost dus la arestul IPJ Suceava, fiind încă sub incidenţa mandatului de reţinere.

Decizia Tribunalului Suceava va fi contestată atât de către avocatul prefectului, Silvia Tudor, cât şi de DNA Suceava.

Avocatul prefectului, Silvia Tudor, a declarat că a a contestat măsura controlului judiciar întrucât prefectul, prin atribuţiile pe care le are, nu poate să nu intre în contact cu unii martori, care sunt angajaţi ai Prefecturii.

Ea a spus că a solicitat respingerea în totalitate a luării unei măsuri preventive faţă de prefect.

"Nu trebuie să se ia nicio măsură preventivă pentru că niciuna din faptele incriminate nu întrunesc elementele constitutive ale unei infracţiuni", a spus Tudor.

Pe de altă parte, şi procurorul şef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, a declarat că va contesta decizia Tribunalului Suceava.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, este urmărit penal pentru cinci infracţiuni de abuz în serviciu, de conflict de interese, uzurparea funcţiei, dar şi de uz de fals.

Astfel, el este acuzat că a refuzat să-l demită din funcţie pe primarul PSD al comunei Udeşti care fusese declarat în conflict de interese de către ANI, decizie confirmată în 2012 printr-o hotărâre a Curţii de Apel Suceava, că a intervenit la APIA Suceava şi a făcut presiuni pentru ca primarului din Udeşti să i se acorde subvenţii sau că nu a exercitat corespunzător controlul de legalitate a hotărârilor CL Udeşti permiţând astfel ca o păşune să fie trecută ilegal în administrarea unei asociaţii care a obţinut subvenţii de la APIA.

Prefectul de Suceava mai este acuzat de abuz în serviciu pentru că, la solicitarea expresă a primarului comunei Brodina, Vasile Viorel Melen, a intervenit pe lângă funcţionari ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava şi pe lângă administratorul unei firme pentru a găsi o soluţie de deblocare a conturilor Primăriei Brodina, care avea o datorie în valoare de 462.315,93 lei din 2008 faţă de o firmă de construcţie ce a reconstruit nouă case distruse de inundaţii, iar aceste datorii au fost înscrise ca arierate care să fie plătite de la bugetul de stat.

Totodată, prefectul mai este acuzat că şi-a încălcat atribuţiile de serviciu pentru a obţine ilegal un titlu de proprietate pe o suprafaţă de 26.103 metri pătraţi de teren în comuna Moldoviţa pe numele socrilor săi, cunoscând că aceştia nu deţin documente de proprietate care să dovedească modul de dobândire, legătura cu proprietarii tabulari din Cartea Funciară sau înscrisuri care să demonstreze că sunt îndreptăţiţi să obţină un titlu de proprietate.

Florin Sinescu mai este acuzat de conflict de interese pentru că, în calitate de prefect al judeţului Suceava, a semnat către ITM Suceava o adresă prin care a numit în comisia de concurs pentru postul de şef serviciu, la care a participat şi soţia sa, Angelica Sinescu, doi subordonaţi, preşedintele comisiei fiind un şef serviciu în cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Suceava, iar un membru al comisiei fiind un consilier juridic în cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Suceava, care au declarat-o câştigătoare a concursului pe soţia prefectului.

Prefectul de Suceava este acuzat şi de uzurparea funcţiei pentru că, profitând de funcţia de prefect, a intervenit pe lângă şeful Serviciului Rutier Suceava pentru a ajuta un bărbat să-şi recupereze permisul de conducere, reţinut în 27 decembrie 2014 de către poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Iaşi întrucât a fost surprins de radar în timp ce circula cu viteza de 106 km/h, printr-o localitate unde limita de viteză era de 50 km/h.

Florin Sinescu mai este acuzat de uz de fals pentru că în luna noiembrie 2012 şi-a achiziţionat un autoturism marca AUDI A4, care a fost înmatriculat pe numele său, folosindu-se cu bună ştiinţă de documente fictive pe numele său, un contract de cumpărare din Germania şi un contract de vânzare - cumpărare din 3 decembrie 2012 care, în realitate, nu a fost încheiat între cele două părţi, şi nici nu a fost semnat de către vânzător, iar după ce a aflat că se verifică modul în care şi-a procurat autoturismul prefectul a vândut maşina.

În acelaşi dosar este cercetat şi primarul comunei sucevene Brodina, Vasile Melen, pentru complicitate la abuz în serviciu pentru că, în calitate de primar al comunei Brodina şi administrator în fapt al firmei Forest Brod SRL, i-a solicitat prefectului Florin Sinescu, în 7 ianuarie 2015, să intervină pe lângă funcţionari din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava pentru ca un debit al Primăriei Brodina în valoare de 462.315,93 lei, cu penalităţi de întârziere în sumă de 1.201.357,80 lei, datorat din 2008 unei firme de construcţii care a reconstruit nouă case ce fuseseră distruse de inundaţii, să fie evidenţiat ca şi arierat pentru a putea fi astfel achitată ulterior din bugetul de stat.

Solicitarea primarului a fost satisfăcută de către prefectul Florin Sinescu, care în 12 ianuarie a intervenit pe lângă directorul Trezoriei judeţului Suceava şi pe lângă un alt director din instituţie pentru a identifica o soluţie la problema primarului din Brodina. În aceeaşi zi, directorul Trezoreriei Suceava a telefonat omologului său de la Trezoreria Rădăuţi, unde Primăria comunei Brodina avea conturile deschise, pentru a se interesa de problemă, în scopul găsirii rapide a unei soluţii la solicitarea prefectului.

După obţinerea acestor date, atât directorul Trezoreriei Suceava, cât şi primarul Vasile Melen, împreună cu jurista şi contabilul Primăriei Brodina, s-au întâlnit în biroul directorului general al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava, unde au găsit soluţia de rezolvare a problemei prin înregistrarea datoriilor ca arierate.

De asemenea, la solicitarea primarului, prefectul Florin Sinescu a intervenit la administratorul şi directorul firmei de construcţii care avea de încasat datoria pentru a-l determina să încheie o înţelegere cu Melen pentru ca datoria de 462.315,93 lei să fie achitată în 12 rate lunare a câte 50.000 lei, penalităţile de întârziere de 1.201.357,80 lei să nu mai fie plătite şi să fie încheiată o convenţie scrisă între părţi care să servească la deblocarea conturilor primăriei Brodina.

Demersurile prefectului s-au concretizat prin încheierea unei convenţii autentificate la biroul unui notar.

Procurorii arată că în acest caz complicitatea lui Vasile Melen constă în faptul că, în baza unei înţelegeri cu prefectul Florin Sinescu, i-a pus acestuia la dispoziţie toate datele şi documentele necesare pentru ca solicitarea lui să aibă succesul scontat şi că a ştiut pas cu pas tot ce întreprindea Sinescu folosindu-se de funcţia de prefect, pentru a-şi rezolva propria problemă.

Melen mai este acuzat că, în calitate de primar şi-a încălcat atribuţiile de serviciu grevând bugetul local cu datorii pentru lucrări executate de Forestbrod SRL Brodina din perioada când era administrată de el pentru lucrări de apărări de maluri distruse de calamităţile din anul 2008, ca urmare a accesării unui credit, cu scopul de a plăti arierate în valoare de 850.000 lei firmei SC Forestbrod SRL Brodina, la care acesta a fost asociat şi administrator până în 2012, dar pe care o administrează în fapt şi în prezent, creând astfel un prejudiciu Primăriei comunei Brodina, dar şi un avantaj patrimonial acestei societăţi, în care este interesat în mod direct.

Astfel, primarul a iniţiat în martie 2013 un proiect de hotărâre de consiliu local pentru aprobarea unui împrumut în vederea achitării datoriei către Forestbrod, hotărâre adoptată, iar apoi a încheiat şi semnat un contract de împrumut cu termen de rambursare de 5 ani.

Din acest credit, Melen a ordonanţat la plată achitarea integrală a datoriei, semnând ordine de plată, prin care suma de 850.000 lei a fost virată în contul societăţii sale până la data de 29 mai 2013.

Procurorii anticorupţie susţin că, în calitatea sa de primar, Vasile Melen a îndeplinit acte şi a luat decizii prin care s-au obţinut foloase pentru firma pe care o administrează în fapt şi în prezent şi pe care a administrat-o şi până să devină primar.

Procurorii DNA Suceava au făcut, vineri dimineaţă, percheziţii la domiciliul prefectului, la sediul Prefecturii Suceava, dar şi la Brodina în legătură cu modul în care au fost folosiţi banii publici pentru reconstrucţia a de case pentru sinistraţii din localitate, în urma inundaţiilor din 2008.

După aceste percheziţii, prefectul Florin Sinescu şi primarul din Brodina au fost duşi la sediul DNA Suceava, au fost audiaţi, iar apoi reţinuţi.

Primarul din Udeşti, Săvel Botezatu, cercetat şi el în acest dosar, este arestat preventiv de la sfârşitul anului trecut pentru fraude cu fonduri europene.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PREFECT,
PRIMAR,

Citeşte pe comedymall.ro

/actualitate/prefectul-de-suceava-si-primarul-comunei-brodina-retinuti-de-dna-pusi-sub-control-judiciar-13867861
13867861
comments powered by Disqus
Viaţă de corporatist { izolat la domiciliu } Viaţă de corporatist { izolat la domiciliu }

Într-un articol de copertă recent scriam despre viaţa angajaţilor în open space – observam cât de mici sunt spaţiile alocate angajaţilor în birourile din România, cât de greu este să ne adaptăm la obiceiurile colegilor şi cum, de multe ori, simţim nevoia să facem de acasă lucrurile importante pentru muncă. A trecut doar o lună de atunci, iar glumele „colegului de bancă'' au devenit amintiri, iar open space-ul pare să fi intrat la capitolul istorie. Ce înseamnă experimentul global al muncii de acasă şi care sunt posibilele urmări ale acestuia?

vezi continuarea
ZF.ro
Pandemia aduce schimbări gigant. Era mall-urilor a apus? Pandemia aduce schimbări gigant. Era mall-urilor a apus?
O nouă descoperire schimbă ce ştim despre coronavirus: cum se transmite de fapt virusul
Mediafax
Regula celor 6 secunde pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus Regula celor 6 secunde pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus
Top 10 ţări care îşi vor reveni cel mai rapid la finalul pandemiei de coronavirus, potrivit analiştilor
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Experimentul electoral a început. Ordonanța care răstoarnă logica alegerilor a intrat în linie dreaptă Experimentul electoral a început. Ordonanța care răstoarnă logica alegerilor a intrat în linie dreaptă
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo... COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo...
Dr. Tudor Ciuhodaru atentioneaza ca virusul (Covid-19) rezista minim 30 de minute in aer dupa eliminarea sursei infectiei si peste cinci zile pe piele

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.