Povestea românului care a creat o afacere unică în Europa de Est. Iar acum domeniul său a devenit obiect de studiu şi chiar şi manual la ASE

Postat la 27 noiembrie 2023 3696 afişări

După 17 ani de experienţă în domeniul managementului sportiv, Cristian Gheorghe şi-a propus să aducă şi sportul la catedră. A fondat primul program educaţional specializat în sports management, sports marketing şi sports business din Europa de Est, iar prin aportul său, domeniul în care şi-a construit cariera a devenit obiect de studiu – şi chiar şi manual la ASE.

Piaţa de sports business este dependentă de creşterea PIB şi de puterea de cumpărare în principal, dar îmi doresc să ne mai bucurăm şi de ceva succese sportive. România are un trend ascendent vizibil, a explodat partea de evenimente de running, numărul de influenceri din zona de fitness este impresionant, stadioanele încep să fie pline ca în vremurile bune”, descrie Cristian Gheorghe felul în care vede evoluţia nişei în care a decis să îşi construiască mai întâi cariera, iar ulterior businessul.

După 17 ani de activitate în management sportiv (ca manager al echipei FC Sportul Studenţesc, cât şi country sales manager al companiei de marketing sportiv Sport Evolution Group), el a fondat, în 2015, Sports Business Academy, prima academie educaţională specializată în sports management, sports marketing şi sports business din Europa de Est, în cadrul căreia a lansat şi prima platformă de eLearning din industrie. „Nu ştiam în 2015 că suntem singurii din Europa de Est. Ne doream să ne apropiem de ce se întâmplă în Vest la nivel de date şi strategie, aducând în faţa stakeholderilor locali şi iubitorilor din sport informaţii practice de la profesioniştii din sport”, povesteşte el.

Cristian Gheorghe, fondator,  Sports Business Academy: „Printre lucrurile care ne diferenţiază sunt informaţia fără perdea, lucruri spuse pe bune şi o varietate de proiecte în care toate sporturile stau la aceeaşi masă: de la baschet 3X3 la pescuit sportiv sau golf, pentru că sports business nu este doar fotbal.”


Prima ediţie i-a avut la start pe Irina Begu, Ştefan Birtalan, Ciprian Marica (în calitate de căpitan al echipei naţionale), dar şi pe Radu Petre, unul dintre pionierii baschetului global 3 la 3, devenit ulterior sport olimpic şi prin munca echipei sale. Fiecare ediţie a programului este însă diferită, spune Gheorghe – spre exemplu, ediţia din 2023 aduce prima lansare de carte din football management la nivel naţional prin intermediul lui Simon Van Kerckoven (consultant la Man City şi fondatorul unui fond de investiţi în sport), studii de caz în premieră (lansarea globală EA Sports FC 24, unul dintre cele mai mari turnee de golf din lume sau strategie, New York Jets). Local, vor avea un workshop susţinut de omul cu cel mai mare buget de sponsorship din România, Vlastimir Vukadinovic, care este directorul de marketing al Superbet. În ceea ce priveşte personalităţile internaţionale, în ediţia care se desfăşoară acum, în rândul acestora se numără Remy Levy, vicepreşedintele Federaţiei Franceze de Handbal şi câştigător al Champions League cu Montpellier: „Nicăieri în Europa de Est nu vei putea să relaţionezi într-un program cu un profesionist la acest nivel. (...) Suntem într-o dispută constantă de 9 ani cu grupele UEFA Champions League, pentru că suntem în fiecare toamnă, doar miercuri seară. Este normal să ne luptăm să fim la un nivel de informaţie care rivalizează cu aceste meciuri”.

CITITI AICI MATERIALUL INTEGRAL

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.