Ponta salută votul PE în favoarea liberalizării vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova

Autor: Departamentul Politic Postat la 27 februarie 2014 35 afişări

Premierul Victor Ponta salută votul din Parlamentul European (PE) pentru liberalizarea vizelor de scurtă durată pentru cetăţenii R.Moldova, amintind că liberalizarea vizelor este o măsură pe care România a susţinut-o activ, prin demersurile sale.

"Primul-ministru este încrezător în finalizarea cât mai rapidă a procedurilor la nivel european, astfel încât cetăţenii din Republica Moldova să poată beneficia cât mai curând de libertatea de circulaţie în spaţiul european. Premierul subliniază că liberalizarea vizelor este o măsură pe care România a susţinut-o extrem de activ, prin demersurile sale, şi care va avea un impact foarte concret şi pozitiv pentru societatea Republicii Moldova, pentru fiecare cetăţean. Primul-ministru reafirmă şi cu această ocazie sprijinul deplin al Guvernului României pentru atingerea obiectivelor europene ale Chişinăului", se arată într-un comunicat.

Parlamentul European a votat, joi, eliminarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, urmând ca aceştia, potrivit calendarului stabilit pentru moment, să poată călători liber în Spaţiul Schengen, în scopuri turistice, după prima jumătate a lunii mai.

Europarlamentarii au aprobat propunerea de Regulament a Parlamentului European şi Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 539/2001 de stabilire a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi trebuie să deţină viză pentru trecerea frontierelor externe şi a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi sunt exoneraţi de această obligaţie.

Astfel, Comisia a propus transferarea Republicii Moldova de pe lista negativă pe lista pozitivă a ţărilor ai căror cetăţeni nu au nevoie de viză pentru a călători în Spaţiul Schengen. Comisia şi-a motivat propunerea prin "progresele considerabile realizate de această ţară în ultimii trei ani şi jumătate de dialog privind liberalizarea vizelor". În acest sens, cu ocazia summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie 2013, Republica Moldova a parafat Acordul de asociere cu UE şi a devenit prima ţară din cadrul Parteneriatului Estic care a îndeplinit toate cerinţele aferente Planului de acţiune privind liberalizarea vizelor.

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a votat, la 12 februarie, în favoarea unei propuneri de eliminare a vizelor de călătorie pentru cetăţenii moldoveni posesori ai unui paşaport biometric, potrivit unui comunicat al PPE.

După votul de joi va urma acordul Consiliului în aprilie şi apoi publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. La 20 de zile după publicare, decizia de ridicare a vizelor va intra în vigoare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GUVERN,
PE,
VIZE R.MOLDOVA
/actualitate/ponta-saluta-votul-pe-in-favoarea-liberalizarii-vizelor-pentru-cetatenii-republicii-moldova-12159864
12159864
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.