O formula de doi din trei

Postat la 24 noiembrie 2009 11 afişări

Cea mai terna campanie prezidentiala din ultimii ani s-a incheiat saptamana trecuta fara a-i aduce pe cei 12 candidati la aceeasi masa de dezbatere - ca in precedentele campanii - desi au existat doua tentative de a organiza o dezbatere cu primii trei clasati in sondaje, apoi una cu cinci, care au esuat una mai jalnic decat cealalta.

Nici cea de-a treia, convenita doar de echipele de campanie ale lui Traian Basescu, Mircea Geoana si Crin Antonescu, nu a fost lipsita de solicitarile imperioase ale candidatilor ramasi pe dinafara de a participa si ei.

Daca judecam dupa sondajele de opinie, turul al doilea ii va opune cel mai probabil pe candidatul stangii si pe cel al dreptei, ca si in precedentele scrutine prezidentiale (poate cu exceptia celui din 2000, cand C.V. Tudor reprezenta extrema nationalista). Din acest motiv, batalia cea mai mare o va avea de dat candidatul dreptei, pentru a mobiliza un electorat prin traditie mai informat, dar si pasiv si mai greu de adus la urne. Dat fiind ca dreapta insasi este scindata aproape iremediabil, sansele de a obtine un rezultat bun in al doilea tur depind foarte mult si de negocierile purtate in aceste zile pentru ecuatia viitorului guvern.

De altfel, in spatele luptei pentru locul in finala de pe 6 decembrie, zvonurile referitoare la conturarea unei formule de guvernare dupa modelul Aliantei D.A. (inca nedesfiintata juridic) au fost din ce in ce mai insistente; insusi fostul premier Tariceanu a acceptat cu jumatate de gura varianta unui guvern alaturi de democrat-liberali. Pe de alta parte, insa, desi Antonescu si Basescu s-au mai menajat in ultima etapa a campaniei, Mircea Geoana a declarat ca ramane un partener al PNL si dupa alegeri, pentru a compensa ezitarile de care PSD a dat dovada in ultima perioada in ce priveste acceptarea lui Klaus Johannis pentru functia de premier dupa 6 decembrie. Nu este sigur insa ca PNL, care a mai fost curtat intens si la alegerile din 2008, a invatat lectia de anul trecut, cand a cerut mai mult decat i se putea oferi de catre oricare dintre parteneri. N

PE SCURT

  • SUA

    Nici Obama nu poate chiar totul. Aflat in mijlocul unui turneu in Asia extrem de conciliant, presedintele american Barack Obama si-a regasit virulenta diplomatica dupa anuntul Israelului de a permite construirea altor 900 de locuinte in partea de est a Ierusalimului, ocupat de statul evreu. Initiativa pune capat incercarilor de reluare a procesului de pace - principalul punct de pe agenda externa a administratiei Obama - intrucat palestinienii cerusera desfiintarea unor asezari existente. Obama e in situatia de a accepta o prima infrangere pe plan extern, desi nici pe plan intern popularitatea sa nu mai este la cotele de altadata.

  • UCRAINA

    Fara gaz pe foc. Premierul rus Vladimir Putin a dat un important impuls candidaturii la presedintie a premierului ucrainean Iulia Timosenko. Aflat la Ialta pentru a discuta problema livrarilor de gaze, Putin a consimtit la o reducere a volumului de gaze pe care Ucraina era obligata sa il cumpere in urma acordurilor incheiate cu Gazprom, scutind astfel Kievul de penalizari care anul acesta erau estimate la 8,5 mld. euro. Timosenko, cu o orientare politica ambigua, este conside¬rata a doua favorita la prezidentialele din 17 ianuarie, dupa fostul rival prorus Viktor Ianukovici, dar inaintea fostului aliat din Revolutia portocalie, actualul presedinte Viktor Iuscenko.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
basescu,
alegeri prezidentiale,
geoana,
pdl,
psd
/actualitate/politic/o-formula-de-doi-din-trei-5130157
5130157
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.