Poliţia îl caută pe cel care a planificat atentatele dejucate din Belgia. Cine este jihadistul care a plănuit atacurile

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 17 ianuarie 2015 21 afişări

Presupusul lider al celulei destructurate joi în Belgia, înainte să comită atentate, este un jihadist belgian notoriu, plecat în Siria, care ar fi condus operaţiunea din Grecia sau Turcia, scrie presa sâmbătă.

"Anchetatorii noştri se află în căutarea celui care a comandat, liderul celulei jihadiste", Abdelhamid Abaaoud, cu ajutorul FBI, scrie ziarul La Dernière Heure.

În vârstă de 27 de ani, acest "senior din Siria", unde s-a alăturat grupării Statul Islamic (SI), este un belgian de origine marocană care a crescut în Molenbeek, un cartier popular din Bruxelles, scrie ziarul.

El poate fi văzut în mai multe înregistrări video de propagandă ale SI, postate pe Internet. Într-una dintre ele, el conduce un vehicul care târăşte cadavre mutilate ale unor militanţi din această grupare teroristă. Fotografii cu fratele său mai mic, în vârstă de 13 ani, care i s-a alăturat în Siria, pozând cu arme, au făcut furori vara trecută în Belgia.

Potrivit postului flamand de televiziune VTM, ancheta cu privire la celulă a fost deschisă între Crăciun şi Anul Nou, din cauza unor apeluri telefonice suspecte pe care le primea un deţinut din închisoarea Lantin, lângă Liège (est). Ascultări au dezvăluit că Abdelhamid Abaaoud comunica cu presupuşi jihadişti prin intermediul acestui deţinut, care era fratele unuia dintre cei doi suspecţi omorâţi în asaltul dat de poliţie la Verviers (est) joi seara.

Potrivit VTM, apelurile sale telefonice au fost localizate în Grecia. La Dernière Heure adaugă că suspectul ar putea, de asemenea, să se afle în Turcia.

Contactat de AFP, Parchetul Federal însărcinat cu ancheta nu a confirmat şi nici nu a dezminţit aceste informaţii.

VTM mai afirmă că autorităţile belgiene le-ar fi contactat pe cele greceşti, pentru a le cere să intervină împotriva celui care a dat ordinul, însă fără rezultat. Joi seara, după apariţia Charlie Hebdo în Belgia, se părea că jihadiştii urmau să atace a doua zi dimineaţa, iar decizia de a lansa asaltul contra acestui grup a fost luată chiar atunci, potrivit VTM.

Celula destructurată era alcătuită în parte de jihadişti care au luptat în Siria. Ei erau pe punctul de a "ucide poliţişti în spaţiul public şi în comisariate", potrivit Parchetului Federal. Doi au fost ucişi într-un schimb de focuri cu poliţia la Verviers joi seara. În plus, 13 persoane au fost arestate în Belgia, dintre care cinci au fost inculpate pentru "participare la o grupare teroristă". Dintre acestea, trei au fost plasate în detenţie provizorie.

Alţi doi presupuşi membri ai celulei, nişte belgieni care voiau să fugă în Italia, au fost arestaţi în Franţa.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BELGIA,
GRECIA,
TURCIA
/actualitate/politia-il-cauta-pe-cel-care-a-planificat-atentatele-dejucate-din-belgia-cine-este-jihadistul-care-a-planuit-atacurile-13771009
13771009
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.