Planul secret al lui Putin: cum vor ruşii să îi izoleze pe americani de restul lumii

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 26 octombrie 2015 7683 afişări

Planul secret al lui Putin: cum vor ruşii să îi izoleze pe americani de restul lumii

Mai multe submarine ruseşti operează în mod agresiv în apropierea cablurilor îngropate în ocean care leagă continentul american de restul lumii, relatează New York Times. Aceste acţiuni provoacă îngrijorare în rândul experţilor americani în securitate, care se se tem că ruşii pot ataca aceste cabluri în cazul unei situaţii conflictuale.

Problema este chiar mai gravă decât cele din timpul Războiului Rece: un atac asupra acestor cabluri de fibră optică ar afecta toate sectoarele economice, paralizând practic Statele Unite. Deşi nu există vreo confirmare a acestui lucru, tot mai multe dezbateri de la Washington au ca subiect central modul în care gesturile lui Putin aduc aminte de acea perioadă de dinainte de 1989.

"Mă tem în fiecare zi pentru ce ar putea face ruşii", a spus Frederick J. Roegge, comandant al flotei americane de submarine din Pacific, citat de New York Times.

În luna septembrie, nava rusească de spionaj Yantar, echipată cu două nave submersibile, s-a îndreptat pe direcţie coastei de est a Statelor Unite către Cuba, acolo unde se află unul din principalele cabluri de date.

"Tăierea cablurilor nu este ceva ieşit din comun", a spus Michael Sechrist, un fost cercetător în cadrul MIT. "Se întâmplă datorită dezastrelor naturale, datorită unor ancore plasate greşit - dar acestea se întâmplă la câteva mile de sol, iar reparaţiile durează doar câteva zile." Ceea ce îi îngrijorează pe cei de la Washington este posibilitatea ca ruşii să taie cablurile la o adâncime foarte mare, departe de zona în care se poate ajunge rapid. "Problema cu aceste cabluri este că ele sunt poziţionate în acelaşi loc încă din 1860", mai spune Sechrist. "Operatorii de cabluri preferă să le îngroape în locuri cunoscute, acolo unde au înţelegeri cu autorităţile".

Amiralul Mark Ferguson, comandantul flotei navale americane în Europa, spune că activitatea submarinelor ruseşti a crescut cu 50% în ultimul an. Bazele ruseşti de la Arctic şi promisiune de a investi 2,4 miliarde de dolari în zona Mării Negre până în 2020 arată determinarea lui Putin de a-şi întări puterea navală, mai crede Ferguson.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/planul-secret-al-lui-putin-cum-vor-rusii-sa-ii-izoleze-pe-americani-de-restul-lumii-14862302
14862302
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.