Piaţa pensiilor private a urcat cu 18% în primele nouă luni, la 72 miliarde lei

Autor: Roxana Rosu Postat la 22 decembrie 2020 19 afişări

Piaţa pensiilor private a urcat cu 18% în primele nouă luni, la 72 miliarde lei

Valoarea activelor totale aflate în administrare de către fondurile de pensii private a ajuns, la 30 septembrie, la 72,58 miliarde de lei, în creştere cu 18% faţă de septembrie 2019, ponderea pensiilor private în PIB fiind de 6,98%, arată datele publicate marţi de ASF.

Din volumul total al investiţiilor făcute de fonduri, cea mai mare parte, 74%, reprezintă investiţii făcute în instrumente cu venit fix, în timp ce un procent de 20% a fost investit în acţiuni.

Pe Pilonul II (pensii administrate privat), activele nete se ridică la 69,82 miliarde de lei, cu aproximativ 18% mai mult comparativ cu septembrie 2019, fiind înregistraţi 7,58 milioane de participanţi, în creştere cu 3%.

Contribuţia medie a fost de circa 190 lei/participant.

De asemenea, valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat era de 9.225 lei, înregistrând o creştere de 10,86% comparativ cu decembrie 2019.

În primele nouă luni ale anului au fost efectuate plăţi ale activului personal net către participanţi însumând 124 milioane lei pentru 8.831 de participanţi şi beneficiari.

Titlurile de stat şi acţiunile au rămas principalele instrumente financiare în care au investit fondurile de pensii administrate privat. Titlurile de stat au o pondere de 68%, cu 6,54 puncte procentuale peste finalul anului 2019.

Pe Pilonul III (pensii facultative), valoarea activelor nete a fost de 2,73 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 13% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, fiind 520.879 de participanţi, în urcare cu 6%.

Contribuţia medie a fost de 140 lei/participant, valoare egală cu cea înregistrată în luna septembrie 2019, iar valoarea medie a unui cont este de 5.235 lei, cu 7% mai mare decât în septembrie 2019.

În primele nouă luni ale anului  au fost efectuate plăţi ale activului personal net către 6.362 de participanţi şi beneficiari însumând aproximativ 57 milioane de lei.

Şi în cazul Pilonului III, fondurile de pensii investesc în special în titluri de stat şi acţiuni. Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat în titluri de stat au reprezentat 64% la 30 septembrie 2020, în creştere cu 7,13 puncte procentuale comparativ cu finalul anului 2019.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
pensii,
fonduri,
participanti,
valoare

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

ZF.ro
Cele două oraşe din România care au luat faţa marilor capitale ale lumii, precum Londra şi Paris, şi au lăsat în urmă Bucureştiul ee Cele două oraşe din România care au luat faţa marilor capitale ale lumii, precum Londra şi Paris, şi au lăsat în urmă Bucureştiul ee
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani. Vârsta de pensionare a fost redusă cu 8 ani
Mediafax
Elon Musk este dispus să ofere 100 de milioane de dolari pentru cea mai eficientă tehnologie de captare a carbonului Elon Musk este dispus să ofere 100 de milioane de dolari pentru cea mai eficientă tehnologie de captare a carbonului
Probleme în prima zi de mandat pentru Joe Biden. Preşedintele a fost criticat pentru că a încălcat un ordin executiv pe care-l aprobase cu câteva ore înainte
MonitorulApararii
Scandal în SUA, după ce militarii din Garda Naţională, care au păzit Capitoliul, au fost daţi afară din clădire şi şi-au petrecut noaptea într-o parcare sau chiar în aer liber Scandal în SUA, după ce militarii din Garda Naţională, care au păzit Capitoliul, au fost daţi afară din clădire şi şi-au petrecut noaptea într-o parcare sau chiar în aer liber
Armata turcă decimată de Erdogan. Alţi peste 200 de militari au fost reţinuţi marţi. În ultimii patru ani, peste 20.000 de militari au fost daţi afară sau arestaţi
MonitorulPartidelor
Dominic Fritz: A treia oară n-am scăpat Dominic Fritz: A treia oară n-am scăpat
Tomac, despre Năsui şi Ciucu: Pretinşi politicieni moralişti. Justificare ieftină şi micime
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu ŞUHAN Operaţiunea „Mioriţa” COMENTARIU Valeriu ŞUHAN Operaţiunea „Mioriţa”
COMENTARIU Valeriu Şuhan Cum să-ţi dai cu dreptu-n dreptu’...

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.