Aceste fapte banale îţi pot aduce amenzi de circulaţie

Postat la 09 aprilie 2017 2487 afişări

Aceste fapte banale îţi pot aduce amenzi de circulaţie

Nesemnalizarea schimbării direcţiei de mers, vorbitul la telefon, nepurtarea centurii de siguranţă sau trecerea pe culoarea galbenă a semaforului sunt doar câteva dintre faptele care îţi pot aduce extrem de uşor sancţiuni contravenţionale.

Deşi unele pot fi considerate mici erori şi pot fi trecute cu vederea de autorităţile competente, Codul rutier propune sancţiuni usturătoare pentru anumite greşeli. Iată ce fapte îţi pot aduce extrem de uşor amenzi de circulaţie:

1. Uiţi să semnalizezi schimbarea direcţiei de mers

În cazul în care uiţi să semnalizezi sau nu prea obişnuieşti să faci asta, organele competente îţi pot acorda o sancţiune contravenţională cuprinsă între 2 sau 3 puncte de amendă.

2. Nu lipeşti semnele de începător

După cum deja ştiţi, începătorii sunt obligaţi să afişeze pe lunetă şi parbriz celebrele “lămâi”. Cei care nu vor să le folosească pot primi între 2 şi 3 puncte de amendă.

3. Forţezi culoarea galbenă a semaforului

“Forţarea” culorii galbene a semaforului se sancţionează cu 2 sau 3 puncte de amendă. Singura situaţie în care poţi face asta este atunci când vehiculul este atât de aproape de semafor încât nu poate fi oprit în condiţii de siguranţă.

4. Nu ai curăţat plăcuţele de înmatriculare

Tot cu 2 sau 3 puncte-amendă poate fi sancţionată şi conducerea unui vehicul ale cărui plăcuţe de înmatriculare sunt murdare (numărul de înmatriculare nu poate fi identificat). Acceaşi sancţiune se aplică şi dacă plăcuţele sunt deteriorate sau acoperite cu gheaţă ori zăpadă.

5. Nu cuplezi centura de siguranţă

Despre centura de siguranţă s-au scris multe. Pe scurt, nepurtarea ei duce la 2 – 3 puncte de amendă şi 2 puncte de penalizare.

6. Folosirea telefonului mobil în timp ce şofezi

Se aplică aceleaşi sancţiuni ca în cazul punctului 5.

7. Asculţi muzică la un volum ridicat

Folosirea instalaţiei de sonorizare a maşinii la un nivel de zgomot care afectează atât deplasarea în siguranţă a şoferului, cât şi a celorlalţi participanţi la trafic poate veni la pachet cu 4 – 5 puncte de amendă.

8. Lipsa trusei medicale a triunghiurilor reflectorizante şi a stingătorului

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.