Pentagonul, criticat după ce un oficial a dezvăluit implicarea Iordaniei într-un plan împotriva SI

Autor: Ioana Bojan Postat la 25 februarie 2015 63 afişări

Pentagonul a fost criticat după ce un oficial a dezvăluit că unul dintre centrele de antrenament pentru lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI) va fi înfiinţat în Iordania, deşi regatul ceruse ca această informaţie să rămână secretă, relatează The Washington Times în ediţia electronică.

Oficialii de la Pentagon au recunoscut luni că un ofiţer, care a oferit reporterilor informaţii sub acoperirea anonimatului, a făcut această greşeală. Politica Pentagonului este să discute despre sprijinul acordat de alte ţări în operaţiunile sale împotriva extremiştilor din Irak şi Siria doar după ce statele respective anunţă public aceste contribuţii. În cazul Iordaniei, acest lucru nu s-a întâmplat, a precizat un oficial din Departamentul Apărării.

"Oficialul fie a făcut o greşeală, fie a dat informaţii intenţionat pentru a pune planurile administraţiei privind Siria într-o lumină mai bună, într-o încercare de a respinge criticile conform cărora administraţia a ratat eforturile de a ajuta rebelii sirieni", a apreciat James Phillips, analist de securitate naţională la The Heritage Foundation.

Ultima scurgere de informaţii intervine în contextul în care administraţia Barack Obama este criticată deja pentru că a dezvăluit prea multe detalii despre un plan militar de recucerire a oraşului irakian Mosul, controlat de gruparea Stat Islamic, la o conferinţă a Pentagonului de săptămâna trecută.

În cadrul aceleiaşi conferinţe a fost dezvăluită informaţia potrivit căreia Iordania ar fi dispusă să antreneze rebelii sirieni, iar centrul de antrenament ar urma să fie pregătit înaintea celor din alte ţări implicate în acest plan. Pentru a ascunde această greşeală, Pentagonul a eliminat orice referire la Iordania din transcrierea conferinţei.

Iordania, un aliat important al Statelor Unite, ar putea fi expusă la ameninţări în urma acestei greşeli. Ambasada iordaniană la Washington nu a răspuns la cererile de comentarii pe această temă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
IORDANIA,
PENTAGON
/actualitate/pentagonul-criticat-dupa-ce-un-oficial-a-dezvaluit-implicarea-iordaniei-intr-un-plan-impotriva-si-13891352
13891352
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.