Patru startup-uri româneşti, semifinaliste la InnoStars Awards 2020, una dintre cele mai importante competiţii europene ce premiază inovaţia în domeniul medical. Ce finanţare vor primi

Autor: Andra Stroe Postat la 15 iunie 2020 213 afişări

Patru startup-uri româneşti, semifinaliste la InnoStars Awards 2020, una dintre cele mai importante competiţii europene ce premiază inovaţia în domeniul medical. Ce finanţare vor primi

Patru startup-uri româneşti se află printre cele 15 semifinaliste ale celei de-a patra ediţii a competiţiei InnoStars Awards, unul dintre programele emblematice ale EIT Health InnoStars, accelerator de afaceri pentru startup-urile ce activează în domeniul inovaţiei medicale din ţările europene emergente. Fiecare dintre cele patru startup-uri româneşti propune o soluţie de top pentru diverse arii medicale, folosind inovaţia cu scopul de a îmbunătăţi viaţa pacienţilor. Anul acesta, România este ţara cu cele mai multe echipe selectate pentru această etapă a competiţiei, alături de Ungaria, fiind urmate de Italia cu două semifinaliste. 

Competiţia InnoStars Awards ajută startup-urile din ţările europene în curs de dezvoltare să-şi prezinte inovaţiile în domeniul sănătăţii, să atragă investitori şi să reducă astfel timpul de lansare a ideilor de afaceri pe piaţă. Programul este adresat întreprinderilor micro şi mici, spin-off-urilor şi startup-urilor care au deja un prototip sau un produs minim viabil (MVP), gata de lansare.

Cele 15 startup-urile semifinaliste au fost selectate dintre 96 de echipe înscrise, ce provin din 13 ţări cuprinse în Programul de Inovare Regional EIT Health (EIT Health RIS). Astfel, pentru semifinalele ediţiei din 2020, un juriu de experţi a ales 4 startup-uri din România, 4 din Ungaria, 2 din Italia şi câte unul din Portugalia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Croaţia. 

În cadrul acestei ediţii, fiecare dintre cele 15 startup-uri semifinaliste va primi suma de 25.000 euro ca investiţie, acces la programe de mentorat timp de şase luni, precum şi oportunitatea de a participa la două bootcamp-uri în Europa. Totodată, EIT Health InnoStars va organiza trei interviuri de validare cu potenţiali clienţi, investitori sau parteneri pentru proiectele câştigătoare.

Lista startup-urilor româneşti semifinaliste în ediţia InnoStars Awards 2020:

OncoChain Analytics - echipă care crează o platformă de cercetare fundamentată pe o imensă bază de date din practica clinică oncologică, cu scopul de a genera statistici şi analize utile care pot crea valoare pentru furnizorii de servicii medicale şi companiile farmaceutice. Astfel, noile medicamente pot ajunge pe piaţă mai repede şi la costuri mai mici, prin reducerea timpilor de recrutare a participanţilor în studiile clinice, evaluarea corectă a fezabilităţii acestora, simularea braţului control şi corelarea diferitelor seturi de informaţii în sprijinul cercetării.

I’m Fine - proiect ce oferă soluţii accesibile pentru diferite tulburări de sănătate mintală şi diversele etape de severitate şi chiar dacă funcţionează cel mai bine atunci când beneficiarii participă şi la sesiuni de terapie, aceştia pot primi foarte mult ajutor doar folosind aplicaţia mobilă. 

MSing with Trauma - echipa a dezvoltat o aplicaţie mobilă care transformă imaginile RMN ale pacienţilor cu scleroză multiplă în compoziţii terapeutic muzicale. Aplicaţia se bazează pe inovaţia unui pacient cu SM şi are două efecte: rezistenţă psihologică şi bypass neurologic. Obiectivul aplicatiei este de a învăţa pacienţii să depăşească atât trauma psihologica cât şi cea organică.

Voxi Kids - dezvoltată alături de specialişti în vorbire, aplicaţia Voxi Kids este o punte între educaţie şi sănătate, care permite copiilor să completeze un joc interactiv de limbaj pe baza unor exerciţii de terapie verbală. Este un produs inovator şi accesibil care poate fi folosit atât de profesionişti calificaţi ca adjuvant în timpul sesiunilor de terapie verbală, dar şi de părinţii care doresc să-şi ajute copiii să înregistreze progrese acasă. Cu peste 250 de exerciţii de auz si vorbire, Voxi Kids poate fi de asemenea un instrument excelent în  dezvoltarea vocabularului copiilor.  În curând, se va lansa si platforma de sustinerea a terapiei online (VoxiOnline), prin care logopezii vor putea interacţiona mai uşor cu copiii şi părinţii acestora si in mediul digital.

„Programele EITHealth reprezintă oportunităţi importante pentru inovatorii în sănătate si proiectele lor, şi ne bucurăm că vedem o creştere a numărului de startup-uri din Romania care beneficiaza de ele. Sprijinul oferit prin reţeaua EITHealth le va permite acestora să ajungă mai repede la cei care au nevoie de aceste soluţii inovatoare şi să îmbunătăţească sistemul medical românesc şi chiar şi cel european”, a declarat  Dr. Ion-Gheorghe Petrovai, director de proiect EIT Health Hub la FreshBlood HealthTech.

Potrivit reprezentanţilor EIT Health InnoStars, dintre cele 15 semifinaliste vor fi selectate zece startup-uri finaliste pentru etapa finală a InnoStars Awards care va avea loc în luna noiembrie 2020. Finaliştii vor concura pentru pentru primele trei locuri, ce includ şi o finanţare suplimentară în valoare de 25.000 euro, 15.000 euro, respectiv 10.000 euro. În plus, startup-urile vor avea acces la suportul şi conexiunile potenţialilor investitori, disponibile în Reţeaua de Investitori EIT Health, precum şi la reţeaua de „living labs” a EIT Health. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
europene,
inovatie,
medici

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.