Pandemie de corupţie”. Ce scrie Washington Post despre afacerile cu măşti din România

Postat la 27 aprilie 2020 186 afişări

Pandemie de corupţie”. Ce scrie Washington Post despre afacerile cu măşti din România

România, menţionată în categoria statelor în care corupţia umbreşte eforturile de combatere a coronavirusului

România, exemplu de stat în care contractele pentru ventilatoare sau măşti de protecţie, necesare în lupta împotriva COVID-19, ascund acţiuni ilicite

În Bangladesh şi Columbia, ajutorul oferit oamenilor afectaţi de COVID-19 s-a transformat într-o acţiune coruptă, iar guvernul SUA plăteşte pentru o mască un preţ cel puţin dublu decât preţul pieţei

În articolul realizat de The Washington Post, se face referire la compania Romwine & Cofee SRL, situată la câţiva kilometri de sudul Bucureştiului, care vinde ţigări şi lichior, însă care a reuşit să obţină prin licitaţie contracte în valoare de 12, 6 milioane de dolari pentru livrarea de măşti medicale, la un preţ dublu decât preţul pieţei.

Acelaşi articol menţionează că acest contract a fost realizat după ce Sanimed International, un furnizor de echipamente medicale, exclus din contractele directe cu statul din cauza impozitelor datorate, a realizat un parteneriat cu vânzătorul de lichior şi ţigări, de fapt proprietarul Sanimed, Cătălin Hideg. Potrivit acestuia din urmă, contractul nu ar fi unul neobişnuit.

„Oriunde în lume, companiile mari folosesc alte companii pentru licitaţii.

Se folosesc consorţii, asociaţii, parteneriate. Există companii cu doar trei angajaţi şi trei laptopuri, care au câştigat licitaţii în valoare de milioane de euro pentru străzi, autostrăzi, poduri ş.a”, citează Washington Post, potrivit unor declaraţii ale proprietarului Sanimed, Cătălin Hideg, pentru B1 TV. 

Studiul îl citează, de asemenea, pe Sorin Ioniţă, expert în reforma administraţiei publice, care ar fi definit competiţia pentru contractele privind coronavirus ca o ”zonă gri”.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
romania,
coruptie,
post

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.