Palestinienii ameninţă cu dizolvarea Autorităţii în cazul unui eşec al negocierilor cu israelienii

Postat la 21 aprilie 2014 44 afişări

Palestinienii nu exclud posibilitatea de a dizolva Autoritatea Palestiniană în cazul unui eşec al negocierilor cu Israelul, a avertizat duminică un oficial de rang înalt palestinian, în timp ce procesul de pace pare muribund.

Palestinienii ameninţă cu dizolvarea Autorităţii în cazul unui eşec al negocierilor cu israelienii

Negociatorii palestinieni l-au anunţat pe mediatorul american Martin Indyk că palestinienii ar putea decide desfiinţarea Autorităţii conduse de preşedintele Mahmoud Abbas pentru ca Israelul să îşi asume responsabilitatea pentru gestionarea teritoriului lor în calitate de putere ocupantă, a precizat acest oficial.

Palestinienii au evocat deja posibilitatea de dizolvare a Autorităţii, create în urma Acordurilor de la Oslo (1993) pentru administrarea zonelor autonome ale teritoriilor palestiniene, dar aceasta este prima dată când este exprimată ameninţarea de la reluarea negocierilor de pace israeliano-palestiniene sub egida secretarului de Stat american John Kerry, în iulie.

Aceste negocieri sunt complet blocate şi iniţiativa lui Kerry pare din ce în ce mai compromisă.

"Palestinienii l-au informat pe Indyk că dacă instransigenţa israeliană continuă, ei au mai multe opţiuni", a explicat pentru AFP oficialul palestinian sub acoperirea anonimatului, făcând referire la ultima întâlnire dintre trimisul special american şi negociatorii palestinieni, vineri.

"Mai întâi, există opţiunea de a preda cheile Autorităţii Naţiunilor Unite pentru ca acestea să ia în grijă poporul palestian şi statul Palestina, care este sub ocupaţie - sau ca Israelul să îşi asume din nou întreaga responsabilitate a ocupaţiei sale", a subliniat el.

Autoritatea preşedintelui Abbas, susţinută de comunitatea internaţională, se confruntă în permanenţă cu importante dificultăţi financiare şi depinde, pentru a supravieţui, de ajutor străin.

Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/palestinienii-ameninta-cu-dizolvarea-autoritatii-in-cazul-unui-esec-al-negocierilor-cu-israelienii-12499105
12499105
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.