Orban, despre nemulţumirile magistraţilor: Suntem gata să corectăm orice decizie a CCR

Autor: Elena Crangasu, Mediafax Postat la 28 ianuarie 2020 40 afişări

Orban, despre nemulţumirile magistraţilor: Suntem gata să corectăm orice decizie a CCR

Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi, că a ascultat nemulţumirile magistraţilor şi grefierilor referitoare la pensiile speciale, dar e nevoie de un proces mai amplu pentru rezolvarea problemelor. El a zis că orice lege poate fi constestată la CCR, iar PNL e pregătit să „corecteze” deciziile.

„Acum avem un proiect de lege iniţiat de PNLşi în cazul în care e adoptat va decide tăierea unor pensii speciale, cum sunt pensiile parlamentarilor, mai multor categorii, de la diferie instituţii de subordonare parlamentară. În ceea ce priveşte magistraţii, sigur, legea poate fi supusă controlului constituţional şi CCR va decide dacă e constituţional sau nu”, a spus premierul Ludovic Orban, marţi, despre nemulţumirile magistraţilor.

El a mai zis că PNL e pregătit să „corecteze” orice decizie a CCR, şi „anumite prevederi care nu au făcut parte de proiectul iniţial depus de PNL şi are au fost introduse prin amendamente de PSD”.

Cred că aproape toate sau chiar toate pensiile speciale au fost introduse prin legi de majorităţile PSD. Acolo sunt campioni în iniţiative de pensii speciale, cum e Florn Iordache, care a semnat patru propuneri legislative privitoare la pensii calculate altfel”, a completat Orban.

Premierul a precizat că a ascultat argumentele prezentate de CSM şi reprezentanţii Sindicatului grefierilor.

„Fiecare categorie are propriile argumente, ei spun că dretul la o pensie de tip ocupaţional care să aibă un grad diferit de înclouire a salariului de către pensie se datorează, în mare parte, restricţiilor de care au parte de-a lungul carierei, fiindcă nu au voie să facă nimic altceva decât cariera didactică, în rest, nu au voie să desfăşoare niciun fel de activitate şi asta le restrânge activitatea”, a spus acesta.

Orban a adăugat că e nevoie de un proces mai amplu, care presupune dezbatere în societate şi analiză pe grupe de lucru, pentru rezolvarea problemelor de inechitate.

„Le-am spus limpede că suntem deschişi discuţiilor pe tema asta, în care luăm în calcul situaţia fiecărei categorii socio-profesionale, dar credem că e nevoie de o dezbatere amplă, în societate, de grupe de lucru care să facă o analiză extrem de serioasă, cum e prevăzut în programul nostru de guvernare, a sistemului de pensii din ţară, tocmai cu scopul de a elimina discriminări, inechităţi, tartamente inegiale a diferitelor categorii socio-profesionale care beneificază de pensii”, a motivat acesta.

CSM precizează că eliminarea pensiilor magistraţilor afectează independenţa şi statutul acestora şi solicită Parlamentului să renunţe la aceste iniţiative legislative. Consiliul transmite că este deschis la dialog.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare, Cătălin Trăistaru, a declarat că premierul le-a comunicat că ştie despre protestele grefierilor, iar proiectul abrogării pensiilor de serviciu nu este al Guvernului.

Pensiile speciale pentru mai multe categorii urmează să fie eliminate, după ce Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, decizional, un proiect de lege în acest sens. Printre categorii se numără parlamentari, magistraţi şi funcţionari publici cu statut special, excepţie făcând militarii şi poliţiştii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pnl,
csm,
grefieri,
magistrati

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

Pentru reţeaua de sănătate Regina Maria au trecut 25 de ani. Cum vede viitorul în industria sănătăţii Fady Chreih, CEO-ul reţelei? Pentru reţeaua de sănătate Regina Maria au trecut 25 de ani. Cum vede viitorul în industria sănătăţii Fady Chreih, CEO-ul reţelei?

Ajunsă la pragul istoric de un sfert de secol de activitate pe piaţa locală de servicii medicale private, reţeaua de sănătate Regina Maria se pregăteşte să construiască următorii 25 de ani de performanţă pe pilonii ridicaţi prin investiţiile şi inovaţiile implementate până acum. Care au fost cele mai importante borne depăşite? Ce înseamnă performanţa în medicina privată? Cum va arăta piaţa locală de servicii medicale private peste 25 de ani? – sunt câteva dintre întrebările la care ne răspunde Fady Chreih, CEO al Regina Maria.

vezi continuarea
ZF.ro
Atenţie! O nouă taxă va fi redusă redusă drastic. Ce veţi plăti mai puţin Atenţie! O nouă taxă va fi redusă redusă drastic. Ce veţi plăti mai puţin
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Mediafax
Bogaţii cu averi în umbră. Cine sunt cei care nu apar în topul Forbes Bogaţii cu averi în umbră. Cine sunt cei care nu apar în topul Forbes
Simptomele COVID-19 pot persista luni întregi după ce pacientul s-a vindecat. Tusea şi oboseala, printre cele mai comune probleme în România
MonitorulApararii
Realitatea depăşeşte ficţiunea. Chiar şi în serviciile secrete Realitatea depăşeşte ficţiunea. Chiar şi în serviciile secrete
Ministrul Apărării despre lupta contra pandemiei: s-au efectuat peste 100.000 de misiuni, s-au cheltuit peste 53 milioane de euro
MonitorulPartidelor
Revenire spectaculoasă în politică: Elena Băsescu va candida la Constanţa Revenire spectaculoasă în politică: Elena Băsescu va candida la Constanţa
Clotilde Armand, validată în funcţia de primar al Sectorului 1. Armand: Touche
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Şuhan: Alba neagra. Cu TVA... COMENTARIU Valeriu Şuhan: Alba neagra. Cu TVA...
De ce trebuie să se ţină la termen alegerile parlamentare? Analiza lui Ion Cristoiu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.