Oraşul din România unde vilele sunt construite din ajutoare sociale britanice. La porţile caselor stau BMW-uri ”sclipitoare” cu numere de Anglia

Autor: Ioana Matei Postat la 05 aprilie 2016 13779 afişări

Jurnaliştii de la publicaţia britanică Daily Mail au publicat un articol despre Ţăndărei, localitatea din România unde mai mult de 100 de case sunt construite cu bani câştigaţi ilegal în Regatul Unit, potrivit Scotland Yard.  

”Străzile colorate ascund un secret întunecat: este un oraş care se presupune ca este construit pe baza beneficiilor sociale britanice, unde localnicii care respectă legea se tem de revenirea de peste hotare a vecinilor lor. Bine aţi venit în Ţăndărei, un oraş unde multe dintre case au fost construite pe socoteala sistemului generos de beneficii sociale al Marii Britaniei - şi abilităţii subclasei infrracţionale de a manipula acest beneficiu”, scrie Daily Mail în ediţia online.

Publicaţia descrie oraşul drept unul care s-a schimbat enorm în ultimii ani: numărul de vile de aici s-a triplat din momentul în care a atras atenţia internaţională. Dintre acestea, mai mult de 300 - dintre care majoritatea cu  BMW-uri ”sclipitoare” şi autoturisme Volkswagen parcate pe aleile pavate cu atenţie - se crede că au fost plătite de contribuabilii britanici prin bani câştigaţi ilegal sau prin înşelătorii legate de beneficiile sociale din Regatului Unit.

Faptul că mai multe din maşinile parcate în faţa caselor au plăcuţe de înmatriculare britanice reprezintă o dovadă a faptului că romii care au călătorit în Regatul Unit pentru a solicita ajutoare sociale au trimis bani acasa, unde salariul mediu anual este de circa 4.100 de lire sterline. Potrivit Daily Mail, mai mult de 3.000 de romi au solicitat astfel de ajutoare, potrivit unor date statistice ale Guvernului britanic. Cei care sosesc în Regatul Unit beneficiază de acelaşi acces la beneficii ca şi un cetăţean al Regatului Unit, ceea ce înseamnă primirea a 20,70 lire sterline pentru cel mai mare copil din familie şi încă 13,70 lire sterline pentru ceilalţi copii. Astfel, pe parcursul unui an, o familie cu trei copii ar putea să primească circa 2.500 de lire sterline, mai mult decât jumătate din salariul mediu anual la nivelul României.

”Mă bucur că sunt plecaţi din ţară. Când se întorc, nu ies afară după lăsarea întunericului (...). Este prea periculos.” a declarat un localnic publicaţiei.

Două dintre casele somptuoase din Ţăndărei aparţin clanului Radu. Adrian Radu, un membru arestat al acestui clan,  a beneficiat de 29.000 de lire sterline din partea Regatului Unit între 2008 şi 2010 şi, momentul arestării sale, avea o vilă cu şase dormitoare şi un autoturism Audi Q7.

Vedeţi în galeria foto vilele impresionante din Ţăndărei

Urmărește Business Magazin

/actualitate/orasul-din-romania-unde-vilele-sunt-construite-din-ajutoare-sociale-britanice-la-portile-caselor-stau-bmw-uri-sclipitoare-cu-numere-de-anglia-15203754
15203754
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.