Oraşul din România care a fost RAS de pe faţa pământului de cutremurul din '77

Postat la 04 martie 2017 461 afişări

În urmă cu 40 de ani, în data de 4 martie 1977, un cutremur devastator, cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter şi cu o durată de 56 de secunde, a lovit România. Peste 1.500 de oameni şi-au pierdut viaţa, majoritatea în Bucureşti, iar alte peste 11.000 de persoane au fost rănite.

Oraşul din România care a fost RAS de pe faţa pământului de cutremurul din '77

Cel mai afectat de cutremur a fost oraşul Zimnicea, situat în cel mai sudic punct al ţării. Autorităţile de la acea vreme au anunţat că oraşul a fost afectat în proporţie de 80 la sută, fiind practic ras de pe faţa pământului. Există însă şi o legendă urbană care spune că pagubele nu ar fi fost atât de mari şi că autorităţile au dărâmat cu buldozerele clădirile care au rămas în picioare, după ce Nicolae Ceauşescu a anunţat că va vizita oraşul.

Mihai Diaconescu, fizician al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, a oferit pentru agenţia de presă MEDIAFAX informaţii referitoare la caracteristicile seismului produs în urmă cu 40 de ani, dar şi depre dinamica seismelor care se produc în zona Vrancea.

"A fost deosebit pentru că a fost policinetic. Asta înseamnă că au fost trei şocuri aproape concomitente. Nu s-a mai întâlnit de atunci încoace, totate au fost monocinetice, dar câteodată se poate întâmpla. Nu aş putea să vă spun dacă ne putem aştepta la un cutremur mare în următorii ani pentru că nimeni nu ştie. Nu există nicio metodă corectă de predicţie pentru aşa ceva, sunt diverse încercări dar niciuna nu corespunde cerinţelor de a fi universal valabilă pentru a fis considerată metodă de predicţie", a declarat Mihai Diaconescu pentru MEDIAFAX.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.