Orange va plăti pentru 54% din fostul Romtelecom 268 mil. euro, câştigând din tranzacţie 90.000 km de fibră optică şi 5 mil. de clienţi

Autor: Adrian Seceleanu Postat la 10 noiembrie 2020 382 afişări

Orange, liderul pieţei locale de telecomunicaţii, va plăti 268 mil. euro pentru a prelua de la OTE (Grecia) şi Deutsche Telekom (Germania) pachetul de 54% din acţiunile fostului Romtelecom, compania obţinând astfel acces la 5 milioane de utilizatori de servicii fixe şi mobile, dar în principal la o reţea de 90.000 km de fibră optică, un activ care va juca un rol esenţial şi în construcţia reţelei 5G a operatorului.

Orange va plăti pentru 54% din fostul Romtelecom 268 mil. euro, câştigând din tranzacţie 90.000 km de fibră optică şi 5 mil. de clienţi

Orange, liderul pieţei locale de telecomunicaţii, va plăti 268 mil. euro pentru a prelua de la OTE (Grecia) şi Deutsche Telekom (Germania) pachetul de 54% din acţiunile fostului Romtelecom, compania obţinând astfel acces la 5 milioane de utilizatori de servicii fixe şi mobile, dar în principal la o reţea de 90.000 km de fibră optică, un activ care va juca un rol esenţial şi în construcţia reţelei 5G a operatorului. După aproape 4 ani de negocieri, boardul Orange România a semnat joia trecută detaliile tranzacţiei, iar anunţul a fost făcut public luni dimineaţă. Statul român îşi va păstra poziţia de acţionar minoritar alături de Orange, acţiunile sale nefiind parte din tranzacţie.

ZF a scris în exclusivitate încă de joia trecută despre tran­zac­ţie, anunţurile oficiale confirmând datele prezentate în articole.

Vânzarea T Mobil, fostul Cosmote, către Digi România a căzut pentru că miliardarul Zoltan Teszari a oferit o sumă considerată de nemţi prea mică pentru a finaliza acordul, conform datelor ZF.

OTE şi DT vor continua să caute un cumpărător pentru fostul Cosmote iar până la găsirea cumpărătorului, compania va funcţiona independent.

Orange estimează că va obţine aprobările pentru tranzacţie într-un an de zile, în ultima parte a anului viitor, până atunci companiile continuând să acţioneze separat pe piaţă.

Tranzacţia cu Orange evaluează fostul Romtelecom la 497 mil. euro, sumă care include atât reţeaua fixă a companiei (90.000 de km de fibră care acoperă 3 mil. de gospodării) cât şi un număr de 5 milioane de clienţi. Orange, care este deja liderul pieţei de telefonie mobilă cu peste 9 mil. de clienţi, dintre care circa 5 mil. cu abonament, va prelua şi baza de clienţi fix - mobil a fostului Romtelecom, deci va mai adăuga alte câteva sute de mii de abonaţi, sau cel puţin aceasta este propunerea înaintată către autorităţile de reglementare. Împreună cu fostul Romtelecom, care aduce Orange şi un portofoliu extins de proiecte şi clienţi B2B - inclusiv din sectorul public, francezii ajung la un business anual de circa 9 mld. lei, aproximativ 1,8 mld. euro.

„Această tranzacţie va aduce noi oportunităţi pentru dezvoltarea de servicii convergente, cu mai multe beneficii şi o paletă mai largă de opţiuni oferite clienţilor, dar şi pentru dezvoltarea sustenabilă a economiei digitale”, a declarat Liudmila Climoc, CEO al Orange România.

Vânzarea fostului Romtelecom „este o decizie strategică luată în contextul redefinirii priorităţilor şi planurilor de creştere ale Grupului OTE”, a declarat Michael Tsamaz, CEO al OTE.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.