OMV Petrom va demola instalaţii ale rafinăriei Arpechim pentru a construi depozite de carburanţi

Autor: Carol Dan Postat la 19 februarie 2015 141 afişări

Compania OMV Petrom (SNP), din grupul austriac OMV, va demola o parte din construcţiile şi instalaţiile aflate pe platforma rafinăriei Arpechim Piteşti, pentru a construi depozite de carburanţi şi produse petroliere.

"Ce este sigur este că avem un dialog permanent cu autorităţile în privinţa Arpechim. Nu avem niciun cumpărător pentru această rafinărie. Noi vrem să o transformăm într-un depozit de carburanţi, iar pentru asta este nevoie să fie demolate unele active. Am înaintat deja o cerere în aces sens autorităţilor competente", a declarat joi Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, într-o conferinţă de presă.

Rafinăria Arpechim este închisă din 2011, la acea dată conducerea OMV Petrom considerând că opţiunea vânzării nu era fezabilă în contextul în care compania nu a găsit un cumpărător "credibil" care să aibă expertiza şi resursele financiare pentru operarea unităţii.

Rafinăria avea o capacitate nominală de prelucrare a circa 3,5 milioane tone de ţiţei pe an şi a fost iniţial proiectată ca parte a unui complex petrochimic, prima instalaţie fiind inaugurată în 1964.

Mariana Gheoghe afirma, în februarie 2013, că OMV Petrom va demola Arpechim dacă nu va găsi un cumpărător.

OMV Petrom a încercat să vândă rafinăria către o companie care să o utilizeze atât pentru producţia de carburanţi, cât şi de materii prime pentru combinatul Oltchim.

Diverşi reprezentanţi ai statului au declarat de mai multe ori în ultimii ani că partea de petrochimie a rafinăriei va trebui cumpărată de acelaşi investitor care va cumpăra combinatrul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea, având în vedere că Arpechim era principalul furnizor de materii prime al combinatului.

Statul nu a reuşit însă să vândă Oltchim, combinatul fiind în prezent în insolvenţă.

Profitul net al OMV Petrom a scăzut anul trecut la sub jumătate din cel înregistrat în 2013, ajungând la 2,1 miliarde de lei (473 milioane euro), în timp ce vânzările companiei au coborât cu 11%, la 21,5 miliarde lei (4,84 miliarde euro).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
OMV PETROM,
ARPECHIM,
/actualitate/omv-petrom-va-demola-instalatii-ale-rafinariei-arpechim-pentru-a-construi-depozite-de-carburanti-13852964
13852964
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.