Oligarhii, mai numerosi ca oricand

Autor: Dorin Oancea Postat la 14 februarie 2011 34 afişări

Vesti bune pentru casele de licitatii, vanzatorii de iahturi si agentii imobiliari din zonele cu staif, miliardarii rusi s-au intors, mai multi ca niciodata: la finele anului trecut numarul miliardarilor rusi in dolari crescuse la 114, conform clasamentului revistei Finans, citat de Financial Times. Numarul miliardarilor a trecut de 100 in 2007, cand publicayia rusa a numarat 101 miliardari.

Cei mai bogati zece rusi detin 182 de miliarde de dolari, mai mult cu 30% fata de 2009 (139 de miliarde de dolari) dar sub recordul anului 2007, de 221 miliarde dolari.Cresterea este urmarea imbunatatirii performantelor bursei rusesti, care a crescut anul trecut cu 20% dar reflecta si puternica cerere de materii prime care vine din China. Topul este dominat, de altfel, de regii otelului; pe primul loc se afla Vladimir Lisin, presedintele board-ului NLMK Steel din Novolipetsk, cu o avere estimata la peste 28 de miliarde de dolari. Urmeaza Mihail Prokhorov, care si-a vandut actiunile detinute la Norilsk Nickel in primavara anului 2008, in cel mai favorabil moment, intrand astfel in perioada de criza pe un morman de cash.

Un nou intrat in top 3 este Alisher Usmanov, actionar majoritar la Metalloinvest si actionar la clubul londonez de fotbal Arsenal.Oleg Deripaska, liderul companiei de aluminiu Rusal este pe locul patru, cu 19 miliarde de dolari, o revenire importanta pentru un oligarh lovit puternic de inceputurile crizei. Roman Abramovici, proprietarul Chelsea, este pe locul cinci; o premiera pentru miliardar, care a fost un abonat al primelor trei locuri. Numarul miliardarilor a fluctuat puternic pe perioada crizei, ajungand la 49 in 2008 si crescand la 77 in 2009. O cadere majora, de 47 de locuri, a suferit-o si Elena Baturina, sotia fostului primar al Moscovei Iuri Luzhkov, care a ajuns pe pozitia 94, cu 1,1 miliarde dolari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
oligarhi,
rusi,
Abramovici,
miliardari
/actualitate/oligarhii-mai-numerosi-ca-oricand-7984009
7984009
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.