Oficiali europeni fac apel la negocieri cu Bashar al-Assad pentru soluţionarea crizei siriene

Autor: Ioana Bojan Postat la 09 septembrie 2015 339 afişări

Tot mai mulţi lideri occidentali fac apel la negocieri cu preşedintele sirian Bashar al-Assad, pentru a lupta împotriva grupării Stat Islamic şi a pune capăt războiului civil din Siria, care determină mii de oameni să fugă în Europa, relatează Euronews în pagina electronică.

Ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, a declarat marţi că Occidentul ar trebui să îi implice pe Assad şi aliaţii săi, Iranul şi Rusia, în lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic, care avansează în Siria şi vrea să înfiinţeze un califat islamic în Orientul Mijlociu.

Preşedintele austriac, Heinz Fischer, s-a întâlnit chiar cu omologul său iranian, Hassan Rouhani, la Teheran, devenind primul lider din Uniunea Europeană care vizitează Iranul după mai mult de zece ani. Cei doi au susţinut o conferinţă de presă comună, în urma întrevederii.

"Iranul va sta la orice masă, dacă va vedea că un viitor sigur, stabil şi democratic pentru Siria este scopul negocierilor. Suntem pregătiţi să discutăm cu toate părţile, cu ţările din regiune şi din afară", a declarat Rouhani, întrebat dacă Teheranul este dispus să discute despre conflictul sirian cu Statele Unite şi Arabia Saudită.

Ministrul spaniol de Externe a declarat de asemenea marţi că negocierile cu Assad sunt esenţiale pentru un armistiţiu în Siria.

Europa şi Statele Unite afirmă de mult timp că Assad trebuie să renunţe la putere pentru ca în Siria să fie pace. Dar lupta împotriva jihadiştilor este o preocupare majoră în prezent.

Peste 250.000 de persoane au murit în ultimii patru ani în conflictul din Siria, care a determinat mii de oameni să fugă din ţară şi să se refugieze în Europa.

Ministrul rus de Externe a declarat că Uniunea Europeană este de vină pentru numărul mare de refugiaţi care vin pe teritoriul său. "Pentru a se face dreptate, trebuie ca acele ţări care au declanşat conflictele să-şi asume responsabilităţile şi să ofere ajutor umanitar victimelor", a afirmat Serghei Lavrov.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
AUSTRIA,
ASSAD,
STAT ISLAMIC
/actualitate/oficiali-europeni-fac-apel-la-negocieri-cu-bashar-al-assad-pentru-solutionarea-crizei-siriene-14705573
14705573
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.