O navă indiană a evacuat 440 de persoane din Yemen, printre care şi doi români

Autor: Ioana Bojan Postat la 05 aprilie 2015 41 afişări

Nava indiană INS Mumbai a evacuat aproximativ 440 de persoane din Yemen, printre care şi doi români, şi a ajuns în siguranţă în Djibouti, duminică, au anunţat autorităţile indiene, citate de publicaţia The New Indian Express în ediţia electronică.

INS Mumbai a plecat din portul yemenit Aden având la bord peste 260 de cetăţeni indieni şi aproximativ 180 de cetăţeni din alte 17 ţări, printre care şi doi români.

Sitanshu Kar, purtător de cuvânt al Ministerului indian al Apărării, a scris pe Twitter că 441 de persoane au fost evacuate cu ajutorul navei INS Mumbai, dintre care "240 de bărbaţi, 121 de femei şi 80 de copii".

Kar a făcut precizări şi în ceea ce priveşte numărul cetăţenilor străini evacuaţi: "Ungaria 4, Yemen 93, Marea Britanie 24, Rusia 2, Franţa 8, Egipt 19, Nepal 1, Canada 2, Liban 3, Sri Lanka 1, Maroc 1, Siria 2, Iordania 5, Italia 1, România 2, Suedia 5, Statele Unite 3. Total - 176".

Anterior, Ministerul român de Externe informează că un cetăţean român şi un membru al familiei sale au fost evacuaţi, duminică, din Yemen, după ce alţi patru români au fost scoşi, sâmbătă, din această ţară în care conflictul violent a escaladat în ultima perioadă.

Marina indiană a precizat într-un comunicat că nava INS Mumbai a fost ancorată la aproximativ cinci kilometri în largul coastelor, "întrucât autorităţile locale nu au aprobat intrarea în portul Aden din cauza situaţiei grave de acolo". Persoanele evacuate din Yemen au fost transportate cu ambarcaţiuni de mici dimensiuni până la navă.

Cinci sute nouăsprezece persoane, majoritatea civili şi 90 de copii, au fost ucise în ultimele două săptămâni de violenţe în Yemen, a anunţat, joi, coordonatoarea operaţiunilor umanitare ale ONU, Valerie Amos. În plus, aproximativ 1.700 de persoane au fost rănite, iar alte zeci de mii şi-au părăsit locuinţele.

Arabia Saudită a declanşat săptămâna trecută Operaţiunea "Furtuna Determinării", în scopul "apărării Administraţiei legitime" a preşedintelui yemenit Abd-Rabbu Mansour Hadi. Avioane de vânătoare saudite bombardează poziţii rebele din capitala Yemenului, Sanaa, şi din nordul ţării. La operaţiuni participă şi avioane din Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuwait, Qatar, Iordania, Maroc şi Sudan.

Miliţiile şiite huthi, susţinute de Iran, avansaseră spre sudul Yemenului, o ţară aflată în anarhie după ce insurgenţii au ocupat capitala, în septembrie 2014. Serviciile de securitate yemenite sunt staţionate în sudul ţării, unde se afla preşedintele Abd-Rabbu Mansour Hadi, susţinut de Statele Unite. Preşedintele Yemenului a plecat în exil săptămâna trecută. În Yemen sunt active şi celule ale organizaţiei Al-Qaida în Peninsula Arabia şi ale grupului Stat Islamic, două reţele teroriste sunnite.

Arabia Saudită, o ţară preponderent sunnită, acuză Iranul şiit, principalul adversar regional, că alimentează conflictul interconfesional din Yemen prin susţinerea insurgenţilor şiiţi huthi. Arabia Saudită este unul dintre aliaţii strategici ai Statelor Unite în Orientul Mijlociu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
INDIA,
YEMEN,
ROMÂNI
/actualitate/o-nava-indiana-a-evacuat-440-de-persoane-din-yemen-printre-care-si-doi-romani-14107432
14107432
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.