O instanţă din Marea Britanie confirmă posibilitatea extrădării lui Julian Assange în SUA

Autor: Mihai Draghici Postat la 20 aprilie 2022 33 afişări

 O instanţă din Marea Britanie confirmă posibilitatea extrădării lui Julian Assange în SUA

O instanţă judiciară britanică a emis, miercuri, un ordin în sensul iniţierii procedurii extrădării în SUA a fondatorului site-ului WikiLeaks, activistul pentru transparenţă Julian Assange, informează cotidianul The Guardian.

Julian Assange a compărut prin videoconferinţă la Tribunalul Westminster, iar instanţa a decis iniţierea procedurii de extrădare. "Am obligaţia de a trimite dosarul dumneavoastră ministrului de Interne, pentru a lua o decizie", i-a spus judecătorul Paul Goldspring lui Julian Assange.

"Este un moment scurt, dar semnificativ în acest caz", a declarat un membru al Baroului din Londra.

Avocatul Mark Summers, specializat în cazuri de extrădare, a declarat că dosarul va ajunge acum la ministrul britanic de Interne, Priti Patel, care va decide dacă va dispune sau nu extrădarea lui Julian Assange în SUA, unde este inculpat în virtutea unei legi privind spionajul. Mark Summers a explicat că Julian Assange poate contesta iniţierea procedurii, dar a cerut echipei apărării să identifice argumente suplimentare. Summers a precizat că el va prezenta ministrului de Interne dovezi "serioase" despre procedurile de emitere a sentinţelor în SUA şi despre condiţiile din închisorile americane.

Înalta Curte de Apel din Marea Britanie a respins, luna trecută, contestaţia lui Julian Assange faţă de extrădarea în Statele Unite.

Înalta Curte de Justiţie de la Londra a decis în decembrie 2021 că activistul pentru transparenţă Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, poate fi extrădat din Marea Britanie în Statele Unite. Departamentul Justiţiei de la Washington a câştigat astfel apelul la decizia din ianuarie 2021 a unei instanţe judiciare britanice, care hotărâse respingerea extrădării lui Julian Assange în Statele Unite din cauza stării mentale a acestuia şi a riscului de sinucidere. Judecătorii Înaltei Curţi de Justiţie de la Londra au admis garanţiile oferite de autorităţile americane privind diminuarea riscurilor de sinucidere.

Julian Assange, în vârstă de 50 de ani, este dat în urmărire de autorităţile americane după publicarea a mii de documente clasificate în perioada 2010-2011. Julian Assange contestă extrădarea şi susţine că este vorba de un caz motivat politic.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
m.britanie,
assange,
sua

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.