O comoară nepreţuită zace încă neatinsă pe teritoriul unei foste fantome a comunismului

Postat la 01 septembrie 2019 331 afişări

Pe teritoriul fostei Iugoslavi – acum Serbia şi Muntenegru – se află unul dintre cele mai mari depozite de litiu de pe întreg continentul european. Geologii continuă să exploreze în special dealurile Serbiei pentru a găsi o modalitate de a accesa acest metal vital pentru tehnologia din ziua de azi.

O comoară nepreţuită zace încă neatinsă pe teritoriul unei foste fantome a comunismului

„Ar fi o minune dacă ar putea ajunge la rezervele de litiu. Aceasta este cea mai slab dezvoltată regiune a Serbiei şi ne aflăm într-un punct mort”, a declarat un locuitor din regiunea pe care o cercetează de geologii, scrie Bloomberg.

Vânătoarea globală de litiu se intensifică pe măsură ce tot mai multe companii caută să reducă utilizarea de combustibili fosili pentru alimentarea tehnologiilor utilizate. Potrivit Bloomberg NEF, organizaţie de cercetare deţinută de publicaţia americană Bloomberg, cererea pentru litiu, care va alimenta producţia de baterii la scară largă va creşte de opt ori în următorii 11 ani.

Reprezentaţii Serbiei susţin că depozitele de litiu pe care ţara le posedă sunt cele mai mari din întreaga Europă, iar cererea pentru aceşti acumulatori, care aduc la viaţa tot ce înseamnă tehnologie, de la iPhone la Tesla, i-ar putea atrage pe cei de la Rio Tinto (cel mai mare grup minier din lume – n.r.) în această ţară.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
teritoriu,
comoara,
comunism,
serbia

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.