Nu dau leul meu pe soricei

Postat la 14 martie 2006 9 afişări

Politica SUA fata de Iran nu da roade nici atunci cand amenintarile sunt inlocuite de promisiuni de cooperare. Imediat dupa ce a anuntat ca prelungeste cu un an sanctiunile economice impuse, incepand din 1995, Iranului administratia de la Washington a facut cateva gesturi de bunavointa.

Politica SUA fata de Iran nu da roade nici atunci cand amenintarile sunt inlocuite de promisiuni de cooperare. Imediat dupa ce a anuntat ca prelungeste cu un an sanctiunile economice impuse, incepand din 1995, Iranului (spre dezamagirea companiilor petroliere americane, care sperau sa-si poata relansa afacerile in aceasta tara), administratia de la Washington a facut cateva gesturi de bunavointa. S-a declarat dispusa sa participe la efortul diplomatic al UE pe tema programului nuclear al Teheranului, a anuntat ca va sprijini aderarea Iranului la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) si ca va permite livrarea de piese de schimb pentru flota de Boeing-uri a aviatiei civile iraniene. Cu conditia, evident, ca regimul de la Teheran sa fie de acord cu incetarea programului nuclear. 

Unul din negociatorii iranieni la discutiile cu UE a ridiculizat insa concesiile Washingtonului, afirmand ca e ca si cum ar vrea sa dea un soarece pe un leu din jungla. "Oare ar fi dispuse SUA sa ne dea noua productia lor de combustibil nuclear in schimbul unor camioane cu fistic?", s-a intrebat retoric negociatorul Cyrus Nasseri. "E prea ridicol pentru ca aceasta sa poata fi numita o oferta", a conchis Nasseri. 

Acesta a amintit, de altfel, ca Iranul negociaza pe tema nucleara si pe dosarul OMC cu Uniunea Europeana, nu cu SUA, si ca oficialii UE sustin oricum aderarea tarii arabe la OMC, astfel incat sprijinul sau opozitia SUA conteaza mai putin. Intre timp, e instructiv de vazut cine mai vine pe la Teheran ca sa-si exprime solidaritatea cu ayatollahii. Ultimul lider care a luat apararea Iranului, declarand ca aceasta tara are dreptul la propriul program nuclear, este Hugo Chavez, liderul Venezuelei. SUA au o relatie delicata cu acest stat, dat fiind ca majoritatea livrarilor de petrol din Venezuela, tara membra a OPEC, sunt directionate spre piata americana, iar ramanerea la putere a lui Chavez, lider de stanga cu inclinatii dictatoriale, nu convine deloc Washingtonului. Saptamana trecuta, presedintele iranian Mohammad Khatami (foto) a fost in vizita la Caracas, unde a incheiat cu Chavez o serie de acorduri in domeniul petrolului si pentru mai multe proiecte industriale comune.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/nu-dau-leul-meu-pe-soricei-2510545
2510545
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.