Nici nu a început bine 2020, an cu două runde de alegeri politice, că deja au apărut primele promisiuni: majorarea contribuţiei la Pilonul II

Autor: Liviu Popescu Postat la 08 ianuarie 2020 142 afişări

Nici nu a început bine 2020, an cu două runde de alegeri politice, că deja au apărut primele promisiuni: majorarea contribuţiei la Pilonul II

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a promis marţi seară că de anul viitor, adică din 2021, contribuţia pe care românii o virează din salariul brut către fondurile de pensii private Pilon II va fi majorată de la 3,75% cât este în prezent, la 6% cât prevede legislaţia de la înfiinţarea sistemului de pensii private.

Doar că 2020 este an electoral, cu două runde de alegeri – locale şi parlamentare, şi rămâne de văzut cum va arăta majoritatea parlamentară după alegeri dar mai ales cum vor fi finanţele publice după acest an în care a fost deja promisă majorarea pensiilor publice cu 40%.

Majorarea contribuţiei la Pilonul II este şi în programul de guvernare al PNL din toamna anului 2019, dar Cîţu a afirmat recent că bugetul pe 2020 nu ia în calcul această măsură.

"Din 2021 revenim să creştem contribuţia la pilonul II de pensii, gradual, în primă fază cred că o să fie 5% şi apoi 6% aşa cum cere legea. Astăzi este 3,75%. Şi nici aşa nu va fi de ajuns. Trebuie să reformăm sistemul de pensii, pentru că altfel nu vor mai fi bani de pensii (în viitor)", a precizat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, la Realitatea Plus, citat de agenţia de presă Mediafax.

O majorare a contribuţiei Pilonului II de la 3,75% la 6% înseamnă un angajament bugetar de circa 0,3% din produsul intern brut al economiei, adică aproximativ 3 miliarde de lei. În ultimii ani au mai existat promisiuni de majorare a contribuţiei la Pilonul II dar care nu s-au materializat ca urmare a situaţiei tensionate a finanţelor, reflectată şi prin deficite ridicate.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.