Negriţoiu: În iulie vom şti dacă avem un investitor la Astra sau Fondul de Garantare preia plăţile

Autor: Raluca Ghinea Postat la 28 mai 2015 33 afişări

Situaţia Astra Asigurări, aflată în administrare specială, se va lămuri la sfârşitul lunii iulie, când se va şti dacă vreun investitor strategic este dispus să capitalizeze compania, în urma procesului de majorare de capital sau dacă obligaţiile de răscumpărare vor fi preluate de Fondul de Garantare.

"Suntem în plan, proiectul pentru restructurarea Astrei este în grafic, ultima acţiune, de majorare de capital, a fost aprobată ieri (miercuri – n.r.) în consiliul ASF. În următoarele săptămâni misiunea este adresată acţionarilor existenţi şi, ulterior, investitorilor strategic. Suntem în discuţie cu câţiva investitori strategici, ne implicăm şi noi la nivelul autorităţii. O să ştim dacă vreunul este realmente interesat şi structura tranzacţiei probabil în luna iulie", a declarat joi preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, după o conferinţă organizată la ASE.

El a explicat că majorarea capitalului are două faze. Prima se adresează celor circa 200 de acţionari actuali în următoarele două-trei săptămâni, având opţiunea de participare şi acţionarul majoritar indirect, Dan Adamescu.

"Dacă are banii, n-are decât să-i bage (Adamescu - n.r.)! Faza a doua, pe care o aşteptăm în luna iulie, se adresează investitorilor calificaţi, care sunt investitorii strategici şi cei financiari, o parte dintre cei cărora ne adresăm au vizitat camera de date, au informaţiile preliminare şi o opinie, evident că decizia de investiţie e ceva mai complicată de atât. Între timp, administratorul special şi consultantul se întâlnesc cu investitori şi fac aşa-numitul roadshow, în care să încurajăm această investiţie, care nu este uşoară", a spus Negriţoiu.

Majorarea capitalului social al Astra Asigurări va fi de aproape 425 milioane de lei, la 682,7 milioane lei, prin emisiunea unui număr de 159,74 milioane acţiuni cu valoarea nominală de 2,66 lei. În octombrie 2014, Astra şi-a majorat capitalul cu 65,1 milioane de lei, la 257,8 milioane de lei, în urma derulării unei oferte de vânzarea de acţiuni noi către acţionarii existenţi.

După încheierea operaţiunii, capitalul social al asigurătorul a atins 257,8 milioane de lei, deţinut de The Nova Group Investments România SA - 72,75% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,01%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,23% din capitalul social.

The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Preşedintele ASF a precizat că statul nu este interesat să preia Astra, pentru că “nici nu s-a discutat, nici nu am putea şi nici nu cred că e bine”.

El a punctat că, cel mult, ar putea fi preluată de Fondul de Garantare a Asiguraţilor sau de către instituţia de rezoluţie, dacă va exista. Guvernul a aprobat miercuri proiectul legii de rezoluţie, care va fi trimisă la Parlament în regim de urgenţă.

"S-ar putea s-o avem în luna iunie, s-ar putea să n-o avem. Aceasta ar fi o opţiune de mijloc între majorarea capitalului social, care este varianta cea mai bună, şi lichidarea, varianta cea mai rea", a menţionat şeful ASF.

El spune că nu ştie dacă Astra va putea fi reorganizată sub legea rezoluţiei, dacă aceasta va fi adoptată până se încheie procesul de administrare special a companiei sau dacă este eligibilă.

"În luna iulie vom şti dacă nici una dintre aceste metode nu funcţionează (majorarea capitalului prin atragerea de investitori sau instituţia de rezoluţie – n.r.), varianta de avarie este preluarea obligaţiilor de răscumpărare de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Vom şti, dacă intră în vigoare legea 503, care prevede că o companie iese din administrare specială fie dacă şi-a revenit, prin majorarea capitalului şi restabilirea indicatorilor de lichiditate şi solvabilitate, sau în situaţia în care planul de redresare nu a reuşit, următoarea etapă fiind insolvenţa şi falimentul", a adăugat preşedintele autorităţii.

ASF va cunoaşte totodată, la finalul lunii iunie, după analiza bilanţului, care este necesarul de capital al Astra din perspectiva cerinţelor Solvency II, în prezent fiind de circa 700 milioane lei. Negriţoiu a precizat că autoritatea estimează la acest moment un necesar de încă 800 milioane lei.

Astra Asigurări este al treilea asigurător după nivelul primelor subscrise în 2014, de 777,24 milioane de lei, după Allianz-Ţiriac şi Omniasig.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ASTRA ASIGURĂRI,
REORGANIZARE,
/actualitate/negritoiu-in-iulie-vom-sti-daca-avem-un-investitor-la-astra-sau-fondul-de-garantare-preia-platile-14353553
14353553
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.