Ne vedem la toamna

Postat la 23 mai 2006 9 afişări

Daca Romania ar fi fost astazi in situatia in care sunt vecinii nostri (Bulgaria, n.red.), probabil ca amanarea ar fi fost decisa." Reactia premierului Calin Popescu-Tariceanu imediat dupa prezentarea raportului de monitorizare al Comisiei Europene subliniaza frustrarea autoritatilor romane, dupa ce de la Strasbourg a venit o formulare diplomatica pe care fiecare o putea interpreta dupa bunul plac: "Romania si Bulgaria ar trebui sa fie pregatite pentru a fi membre UE la 1 ianuarie 2007".

"Daca Romania ar fi fost astazi in situatia in care sunt vecinii nostri (Bulgaria, n.red.), probabil ca amanarea ar fi fost decisa." Reactia premierului Calin Popescu-Tariceanu imediat dupa prezentarea raportului de monitorizare al Comisiei Europene subliniaza frustrarea autoritatilor romane, dupa ce de la Strasbourg a venit o formulare diplomatica pe care fiecare o putea interpreta dupa bunul plac: "Romania si Bulgaria ar trebui sa fie pregatite pentru a fi membre UE la 1 ianuarie 2007".

 

Asprimea premierului are la baza, pe de o parte, nemultumirea ca din cauza unor intarzieri evidente ale Sofiei, Bucurestiul a fost privat - probabil pana la inceputul lui octombrie - de o formulare mai explicita si mai optimista. Pe de alta parte, Tariceanu a facut trimitere si la mecanismul diferit de activare a clauzelor de salvgardare (pentru justitie, afaceri interne si concurenta) - instrumente tehnice de presiune, alaturi de clauza de amanare a aderarii - pentru Romania (majoritate calificata in Consiliul European) si Bulgaria (unanimitate).

 

Totusi, chiar daca nu a dat motive de serbari populare, raportul Comisiei a confirmat progresele din domeniile sensibile - precum justitia si afacerile interne - pentru care inca nu trebuie culesi laurii, justitia ramanand "prioritatea prioritatilor" potrivit lui José Barroso, presedintele Comisiei Europene, aflat in vizita la Bucuresti.

 

Din cele 14 stegulete rosii inregistrate in octombrie 2005 au mai ramas doar patru, insa situatia nu este la fel de buna in cazul steguletelor galbene, al caror numar a crescut de la 40, in octombrie 2005, la 45 in ultimul raport. Domeniile ramase "la rosu" in Romania trimit mai degraba la probleme tehnice din capitolele privind agricultura (trei stegulete) si impozitarea (un stegulet) - domenii gestionate in Guvern de reprezentanti ai PNL, ministrii Gheorghe Flutur si respectiv Sebastian Vladescu. Ca urmare, comisarul Barroso a anuntat si la Bucuresti si la Sofia ca "vacanta de vara se scurteaza" pentru a da ocazia recuperarii decalajelor si pentru a nu sili Comisia sa revizuiasca in toamna data propusa pentru aderare. De altfel, reprezentantii Comisiei la Bucuresti au si anuntat pregatirea - impreuna cu autoritatile romane - in aceasta perioada a unui nou "to do list" pentru urmatoarele cinci luni.

 

In tara insa au si inceput sa apara voci care cer "sacrificarea" unor membri ai Executivului, ca urmare a problemelor identificate de Comisia Europeana in domeniile pe care acestia le au in subordine. Nici macar premierul Tariceanu nu a scapat de astfel de aluzii, care prefateaza si anuntata motiune de cenzura a opozitiei. Nu e insa mai putin adevarat ca, in contextul pledoariilor insistente ale oficialilor europeni in favoarea stabilitatii politice, apelurile la schimbari de guvern si alegeri anticipate par tot mai lipsite de temei, momentul raportului de tara avand deci darul de a consolida sensibil pozitia actualei echipe guvernamentale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/ne-vedem-la-toamna-2511261
2511261
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.