NATO va prelungi mandatul lui Stoltenberg până în aprilie 2024

Autor: Dorin Oancea Postat la 12 februarie 2023 70 afişări

NATO va prelungi mandatul lui Stoltenberg până în aprilie 2024

NATO va prelungi din nou mandatul secretarului general Jens Stoltenberg, a relatat duminică Welt am Sonntag, citând surse diplomatice neidentificate, în condiţiile în care alianţa încearcă să menţină stabilitatea în timpul războiului din Ucraina.

Statele membre vor prelungi mandatul lui Stoltenberg până în aprilie 2024, datorită "realizărilor sale remarcabile" şi pentru a garanta stabilitatea alianţei militare în timpul războiului în curs de desfăşurare din Ucraina, relatează Reuters.

Există un acord informal între cele 30 de state membre ca Stoltenberg să rămână în funcţie şi după încheierea mandatului său la 30 septembrie, a precizat ziarul, adăugând că o decizie oficială va fi luată în următoarele săptămâni.

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord a declarat că nu a avut intenţia de a solicita o altă prelungire a mandatului său.

Lui Stoltenberg, economist de formaţie şi fost lider al Partidului Laburist din Norvegia, i s-a prelungit mandatul iniţial în cadrul NATO anul trecut. A fost prim-ministru al Norvegiei în perioada 2000-2001 şi 2005-2013, înainte de a deveni şef al NATO în anul următor. A fost, de asemenea, ministru de finanţe şi ministru al energiei.

Welt a declarat că membrii alianţei doresc să-i ofere lui Stoltenberg oportunitatea de a prezida summitul de aniversare a 75 de ani al organizaţiei, care va avea loc la Washington în aprilie 2024. De asemenea, el ar fi în măsură să devină preşedinte al Băncii Mondiale atunci când David Malpass se va retrage cam în aceeaşi perioadă, potrivit publicaţiei.

Nu a fost luată nicio decizie cu privire la cine îi va succeda lui Stoltenberg, dar premierul spaniol Pedro Sanchez şi secretarul britanic al Apărării Ben Wallace se numără printre principalii candidaţi pentru acest post, potrivit Welt.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
nato,
conducere,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.