N-au cazut de comun acord“

Postat la 14 noiembrie 2005 9 afişări

Momentul rectificarii bugetare pentru acest an a avut o semnificatie aparte, tinand cont ca tocmai cand Guvernul aproba o suplimentare consistenta de buget pentru educatie, profesorii decideau sa continue greva, dupa ce negocierile pentru bugetul pe 2006 esuasera.

Momentul rectificarii bugetare pentru acest an a avut o semnificatie aparte, tinand cont ca tocmai cand Guvernul aproba o suplimentare consistenta de buget pentru educatie, profesorii decideau sa continue greva, dupa ce negocierile pentru bugetul pe 2006 esuasera.

 

Vicepremierul Gheorghe Pogea a explicat ca negocierile cu profesorii pentru incetarea grevei au esuat fiindca partile "n-au cazut de comun acord" (sic!) in privinta bugetului pentru 2006. Motivul era, dupa Pogea, ca majorarea salariala de 8% propusa de Guvern pentru profesori in 2006 a fost socotita insuficienta, cu toate ca pe parcursul ultimului an, profesorii au avut parte de cea mai importanta crestere a lefurilor dintre toate categoriile de bugetari.

 

Totusi, principala obiectie a grevistilor a fost ca Guvernul incearca sa-i amageasca, pornind de la sugestiile presedintelui Basescu si ale ministrului de finante, care recomandasera ca grosul alocatiei pentru educatie in 2006 sa nu fie absorbit de salarii, ci de infrastructura, de la camine si scoli si pana la dotarea scolilor cu calculatoare. Autoritatile s-au declarat dispuse sa ofere 5% din PIB pentru educatie, dar numai in conditiile unui astfel de buget "pe proiecte".

 

Sindicalistii au considerat insa ca sumele promise pentru proiectele respective sunt "bani ipotetici". Premierul tocmai declarase ca ar fi nevoie de inca un buget intreg ca sa poata da fiecarui domeniu atata cat are nevoie. Numai ca vicepremierul Pogea, brusc mobilizat de ideea bugetului "pe proiecte", a inceput sa vorbeasca entuziast despre o "reforma profunda" a invatamantului, pe care insa nici alocarea a mai mult de 7% din PIB pentru educatie la anul n-ar avea cum s-o permita.

 

In chip strategic, discutiile din jurul rectificarii si al proiectului de buget pentru 2006 au ocolit pentru moment avertismentele pe tema pericolelor unui deficit fiscal mai mare. Sau cel putin atata vreme cat e vorba de marile proiecte guvernamentale de "reforma profunda", caci premierul Tariceanu s-a simtit dator totusi sa atraga atentia ca majorarile prea mari de salarii "risca sa reaprinda inflatia".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/n-au-cazut-de-comun-acord-2509729
2509729
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.