Multinaţionalele din România şi-au triplat profiturile în trei ani: Industria prelucrătoare şi comerţul sunt sectoarele care generează cele mai mari câştiguri străinilor

Postat la 17 iunie 2019 87 afişări

Companiile multinaţionale din România şi-au triplat profiturile obţinute în România în trei ani, de la 8,2 mld. lei în 2014 la 23,8 mld. lei în 2016, arată o analiză a profesorului Cezar Mereuţă ♦ Totuşi, companiile străine au generat doar o treime (34,5%) din profitul total al sistemului de companii din România în 2016 l Industria prelucrătoare şi comerţul sunt domeniile care aduc cele mai mari profituri investitorilor străini.

Multinaţionalele din România şi-au triplat profiturile în trei ani: Industria prelucrătoare şi comerţul sunt sectoarele care generează cele mai mari câştiguri străinilor

Toate companiile din România au înregistrat profituri cumu­late de 68,8 mld. lei în anul 2016, de trei ori mai mult decât în anul 2014, arată o analiză reali­zată de prof. dr. Cezar Mereuţă, cerce­tător asociat al Centrului de Macromodelare Eco­nomică al Academiei Române şi mem­bru de onoare al Academiei de Ştiinţe Teh­nice din România. Din totalul profitu­rilor realizate de companiile din România, mai mult de o treime (34,5%), adică 23,8 mld. lei,  au fost generate în 2016 de filialele com­paniilor multina­ţio­nale. Spre com­paraţie, în 2014 multinaţionalele au generat profituri cumulate de 8,2 mld. lei, adică 23,8% din totalul profiturilor realizate de companii.

„În fiecare din cei 3 ani analizaţi (anii 2014, 2015 şi 2016 fiind anii cu date definitive disponibile – n.red.), cel mai important vo­lum al profitului a fost înregistrat de industria prelu­cră­toare şi de co­merţ, în creş­tere procentuală în fiecare an. Acest fapt con­sem­nează că in­ves­tiţiile străine directe sunt centrate pe industria prelucrătoare pentru export şi pe comerţ pentru consum. Dacă această majorare a profiturilor din industria prelu­cră­toare este benefică pentru economie, în cazul comerţului reprezintă rezultatul mo­de­lului de creştere pe bază de consum exagerat, care cred că în curând se va încheia, deoarece nu e sustenabil“, a explicat profesorul Cezar Mereuţă.

Citiţi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
profit,
romania,
industrie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.