Moody's: Ieşirea Greciei din zona euro este mai puţin probabilă decât în 2012

Autor: Luiza Chiroiu Postat la 14 ianuarie 2015 30 afişări

Ieşirea Greciei din zona euro este mai puţin probabilă decât în perioada de vârf a crizei financiare din 2012, în timp ce riscurile de contagiune rămân la un nivel mai scăzut decât în urmă cu trei ani, se arată într-un raport al agenţiei de evaluare financiară Moody's.

"Impactul asupra ratingului creditului celorlalte ţări din regiune va fi mai puţin pronunţat decât în 2012, întrucât riscul contagiunii a scăzut, iar oficialii au, în prezent, instrumente mai puternice pentru a limita daunele provocate de un astfel de eveniment", a afirmat Colin Ellis, analist Moody's.

Cu toate acestea, analiştii Moody's apreciază că o eventuală ieşire a Greciei din regiunea euro ar duce la creşterea tensiunilor de pe piaţă şi la o nouă recesiune în zona euro.

"Ieşirea oricărui stat din zone euro ar reprezenta un moment definitoriu pentru euro: ar indica faptul că uniunea monetară este divizibilă", a afirmat Ellis.

În Grecia vor avea loc alegeri parlamentare anticipate în 25 ianuarie, ca urmare a eşecului alegerii unui nou preşedinte, fapt care a crescut îngrijorările referitoare la posibilitatea ca partidul de extremă stângă Syriza să preia conducerea Greciei.

La începutul lunii ianuarie, liderul Syriza, Alexis Tsipras, a declarat că vrea să pună capăt politicii de austeritate impuse ţării de creditorii internaţionali (troica UE-BCE-FMI) în schimbul unui împrumut de 240 de miliarde de euro. El vrea, de asemenea, să negocieze restructurarea datoriei publice.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GRECIA,
ZONA EURO,
/actualitate/moody-s-iesirea-greciei-din-zona-euro-este-mai-putin-probabila-decat-in-2012-13764533
13764533
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.