Moody's anticipează creştere economică în Spania în 2014, cu perspective pozitive pe termen mediu

Autor: Vlad Popescu Postat la 05 decembrie 2013 36 afişări

Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit perspectiva ratingului Spaniei de la negativă la stabilă, confirmând totodată calificativul la "Baa3" datorită îmbunătăţirii perspectivelor economice pe termen mediu, scăderii riscurilor de finanţare şi vulnerabilităţilor externe.

Decizia vine la câteva zile după ce Standard & Poor's a anunţat o modificare similară, îmbunătăţind perspectiva ratingului guvernului spaniol de la negativă la stabilă.

Ratingul "Baa3" al Spaniei este similar celui atribuit de Moody's României. Calificativul României are însă perspectivă negativă.

Astfel, Moody's notează într-un comunicat că Spania traversează o perioadă de stabilizare susţinută a economiei, cu perspective îmbunătăţite pe termen mediu, care anunţă şi o ameliorare a situaţiei finanţelor publice. Situaţia de pe piaţa muncii s-a stabilizat, iar sectorul privat nefinanciar continuă să-şi reducă gradul de îndatorare.

Agenţia anticipează că economia Spaniei va începe să crească "moderat" anul viitor.

Peste 800.000 de români trăiesc în Spania, potrivit celor mai recente date de la Banca Mondială, statul iberic fiind astfel a doua destinaţie pentru emigranţii români după Italia.

Moody's apreciază că riscul ca guvernul spaniol să întâmpine probleme în ceea ce priveşte accesul la pieţele financiare a scăzut puternic, ca şi vulnerabilitatea la eventuale probleme apărute în alte ţări din zona euro.

Totodată, agenţia consideră că expunerea guvernului la riscuri generate de criza din sectorul bancar spaniol a scăzut puternic în ultimul an, după mai multe runde de injecţii de capital şi transferul activelor imobiliare toxice în vehiculul bancar special Sareb. Astfel, Moody's consideră că orice viitoare recapitalizare necesară în sistemul bancar spaniol va fi limitată şi nu va afecta trendul de ameliorare a finanţelor publice.

După mai mult de doi ani de recesiune, Spania a înregistrat în trimestul al treilea o creştere modestă a Produsului Intern Brut, de 0,1% faţă de trimestrul al doilea, iar economia s-a contractat cu 1,1% faţă de trimestrul trei al anului trecut. Şomajul din Spania a urcat în octombrie la 26,7%, nivel record de la adoptarea monedei euro, pe locul doi în UE după Grecia (27,3%).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SPANIA,
RATING,
ECONOMIE
/actualitate/moody-s-anticipeaza-crestere-economica-in-spania-in-2014-cu-perspective-pozitive-pe-termen-mediu-11743525
11743525
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.