Moody’s a retrogradat ratingul obligaţiunilor Greciei cu o treaptă şi l-a pus sub supraveghere

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 02 iulie 2015 44 afişări

Moody’s a retrogradat ratingul obligaţiunilor Greciei aflate în proprietate privată cu o treaptă, la nivelul Caa3, şi l-a plasat sub supraveghere în vederea unei noi măsuri de acest tip, considerând că probabilitatea ca statul elen să beneficieze de sprijin financiar pe termen mediu s-a redus.

Acest rating se aplică numai obligaţiunilor elene aflate în proprietate privată, precizează un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Ratingul datoriilor pe termen scurt a fost menţinut la nivelul Not Prime.

Moody's consideră că în lipsa sprijinului din partea creditorilor instituţionali, respectiv Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI, datoriile Greciei deţinute de creditorii privaţi vor intra în default.

"Evenimentele din ultimele luni au arătat distanţa dintre ceea ce solicită creditorii oficiali pentru continuarea sprijinului financiar în anii următori şi ceea ce pot face instituţiile elene pentru a îndeplini condiţiile. Acest fapt creează dificultăţi semnificative pentru încheierea unui acord pentru sprijin pe termen lung", se arată în comunicatul Moody’s.

Anunţul referitor la referendum adaugă noi riscuri, acute, pentru creditorii privaţi. Prin punerea sub supraveghere în vederea unei noi retrogradări a ratingului, Moody’s va analiza implicaţiile rezultatului referendumului asupra dorinţei şi capacităţii Guvernului de a încheia acordul cu creditorii instituţionali.

Un rezultat negativ al referendumului ar spori riscul ieşirii Greciei din zona euro, care ar implica pierderi semnificative creditorilor din sectorul privat, potrivit Moody’s.

În consecinţă, Moody’s a redus plafoanele pentru obligaţiunile Greciei în monedă locală şi străină, de la B3 la Caa2, pentru a reflecta probabilitatea crescută ca rezultatul referendului să ducă nu doar la default-ul datoriilor oficiale şi private, ci şi la ieşirea Greciei din zona euro.

Plafonul pentru depozitele bancare în monedă locală şi valută a fost menţinut la Caa3.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MOODY’S,
GRECIA,
/actualitate/moody-s-a-retrogradat-ratingul-obligatiunilor-greciei-cu-o-treapta-si-l-a-pus-sub-supraveghere-14534400
14534400
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.