Moody's a îmbunătăţit ratingul Greciei cu două trepte, datorită progreselor bugetare

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 03 august 2014 39 afişări

Moody's a îmbunătăţit ratingul Greciei cu două trepte, la nivelul Caa1, cu perspectivă stabilă, considerând că situaţia finanţelor publice ale ţării s-a îmbunătăţit semnificativ, relatează Kathimerini.

Comentariile favorabile ale agenţiei de evaluare financiară sporesc aşteptările ca guvernul elen să se împrumute din nou în acest an de pe piaţa financiară internaţională, după două emisiuni de obligaţiuni efectuate în aprilie şi iulie, care au avut loc după o pauză de patru ani.

"Principalul factor care a determinat îmbunătăţirea ratingului Greciei este anticiparea faptului că ponderea datoriei publice în PIB va începe să scadă în 2015", potrivit Moody's, care consideră că progresele realizate de guvern pentru consolidarea fiscală, în cadrul programului de reforme economice scot în evidenţă îmbunătăţirea traiectoriei datoriilor.

Grecia beneficiază de ratingul B din partea Fitch Ratings şi B-/B din partea Standard&Poor's.

Ratingurile atribuite de cele trei agenţii de evaluare financiară se află încă în categoria "junk", nerecomandată pentru investiţii, reflectând nivelul încă ridicat al datoriei publice, de circa 175% din PIB.

Moody's anticipează că datoria publică va începe să scadă anul viitor, după ce va atinge un vârf de circa 179% din PIB în 2014.

Grecia a primit din partea UE şi FMI două programe de salvare în valoare de aproape 240 miliarde euro, iar analiştii anticipează că în această toamnă va începe să negocieze o nouă restructurare a datoriilor.

În luna septembrie, inspectorii internaţionali vor efectua un nou control al respectării angajamentelor asumate de autorităţile elene în schimbul ajutorului financiar.

Moody's consideră că reformele structurale din Grecia au avut rezultate mixte, dar agenţia laudă eforturile guvernului în domeniul legislaţiei muncii şi liberalizării anumitor pieţe.

În aprilie, Grecia a vândut obligaţiuni de 3 miliarde de euro, oferta investitorilor fiind de aproximativ 20 miliarde euro. O a doua emisiunea a avut loc în iulie, când Grecia a atras 1,5 miliarde euro, dar aşteptările erau de 2,5-3 miliarde euro.

Moody's a avertizat totuşi că ratingul Greciei este constrâns de nivelul ridicat al incertitudinilor politice, nefiind excluse alegeri anticipate în primul trimestru al anului viitor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MOODY'S,
GRECIA,
/actualitate/moody-s-a-imbunatatit-ratingul-greciei-cu-doua-trepte-datorita-progreselor-bugetare-13028314
13028314
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.