Moldova IT Park – un parc tehnologic virtual unic în lume

Autor: Andra Stroe Postat la 06 decembrie 2018 111 afişări

O delegaţie a Republicii Moldova va prezenta pe 10 decembrie, la Bucureşti, oportunităţile de extindere a companiilor româneşti din domeniul TIC şi creativ. Inovaţia este că o pot face virtual, fără a-şi muta spaţiul fizic, prin intermediul noului Moldova IT Park.

Moldova IT Park – un parc tehnologic virtual unic în lume

Acesta a fost lansat în Moldova la începutul lui 2018 la iniţiativa Ministerului Economiei şi Infrastructurii, cu sprijinul partenerilor strategici USAID Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională) şi guvernul Suediei.

Moldova IT Park este o inovaţie guvernamentală nu doar la nivel local, dar şi regional, iar combinaţia unică de facilităţi fiscale, prezenţa virtuală, barierele birocratice diminuate, accesibilitatea, precum şi deschiderea către investitori şi specialişti străini, au făcut oferta parcului atractivă pentru companiile mici şi mari care activează în sectorul IT în diferite state. 

Una dintre facilităţile acordate de stat rezidenţilor parcurilor IT constă în aplicarea unui impozit unic de 7% pe veniturile din vânzări, dar nu mai puţin de o sumă minimă stabilită per angajat.

Rezidenţii Moldova IT Park pot obţine uşor permisul de şedere provizoriu pe teritoriul Republicii Moldova pentru cetăţenii străini prin intermediul programului IT Visa. Acesta presupune o procedură simplificată şi un termen redus necesar pentru perfectarea permisului, astfel creând condiţiile necesare şi deschiderea pieţei pentru resursele calificate în domeniul IT care doresc să activeze în sectorul IT din Moldova.

Numărul de celor care sunt deja rezidenţi indică o creştere constantă a numărului de companii cu capital străin. În acest moment, în Moldova IT Park sunt 87 de companii care au capital străin, investiţii ce provin din 25 de ţări, iar 13 din acestea au capital românesc.

Reprezentanţii Republicii Moldova, ministrul Economiei şi al Infrastructurii, Chiril Gaburici, directorul general al Agenţiei de Investiţii, Rodica Verbeniuc şi secretarul de stat al ICT, Vitalie Tarlev vor avea, pe 10 decembrie,  o întâlnire de lucru cu reprezentanţii companiilor din România pentru a identifica noi posibilităţi de colaborare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
moldova,
bucuresti,
it

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.