Moldova, cea mai săracă naţiune din Europa, se teme că preţurile gazelor vor conduce la o prăbuşire a economiei

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 14 septembrie 2022 44 afişări

Moldova, cea mai săracă naţiune din Europa, se teme că preţurile gazelor vor conduce la o prăbuşire a economiei

Economia deja zdruncinată a Moldovei s-ar putea confrunta cu un dublu şoc al întreruperii gazului rusesc şi al preţurilor „extraordinar de ridicate” la energie, în timp ce cea mai săracă naţiune din Europa se pregăteşte pentru iarnă, a spus premierul ţării, potrivit Bloomberg.

Prim-ministrul Natalia Gavriliţă a declarat că naţiunea de 2,6 milioane de locuitori se pregăteşte pentru toate scenariile posibile, cu inflaţia anuală depăşind 30% şi un termen limită stabilit la 1 octombrie pentru a negocia o rambursare a datoriei cu Gazprom PJSC din Rusia -- în ciuda contractului de cinci ani al Republicii Moldova cu gigantul rus.

Fără niciun progres în discuţii -- guvernul preşedintelui Vladimir Putin întorcându-se asupra Moldovei de când a ales-o ca preşedinte pe Maia Sandu în urmă cu doi ani -- o întrerupere completă a livrărilor de gaze pare a fi deja pregătită la orizont.

„Chiar dacă Gazprom continuă livrările, mai trebuie să reducem consumul pentru că preţurile sunt foarte, foarte mari”, a spus Gavriliţa, într-un interviu acordat marţi la Bucureşti. Creşterea preţurilor este o „anomalie” pentru vară, a spus ea, „şi nu ştim cât de mult vor continua să crească în timpul iernii”.

Moldova a insistat asupra ambiţiilor de aderare la Uniunea Europeană. Liderii UE au acceptat în iunie atât Ucraina, cât şi Moldova drept candidaţi la aderare, ca parte a unui proces accelerat.

Guvernul a luat o serie de măsuri pentru a uşura povara, trecând sistemul de încălzire din capitala Chişinău de la gaze la păcură şi vizând o reducere a consumului cu 15%. Guvernul lui Gavriliţă a deschis discuţiile cu Romania în scopul unor potenţiale livrari de gaze la un preţ accesibil.

Relaţiile Moldovei cu Moscova s-au înrăutăţit chiar înainte de conflictul din Ucraina, fosta republică sovietică riscând să fie atrasă într-un conflict mai larg -- în special din cauza separatiştilor ruşi din Transnistria.

Gavriliţă a spus că discuţiile s-au intensificat cu autorităţile autoproclamate din Transnistria, în virtutea păstrării „păcii şi stabilităţii din ţară”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
moldova,
gaze,
preturi,
economie,
europa,
prabusire

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.