Ministrul Apărării: cele două fregate ale Marinei Militare vor fi modernizate

Autor: Cosmin Vaideanu Postat la 08 august 2015 258 afişări

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, sâmbătă, la Constanţa, că cele două fregate aparţinând Marinei Militare vor intra într-un proces de modernizare din această toamnă, urmând să fie achiziţionate şi nave tip corvetă, dar şi remorchere, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mircea Duşa a fost prezent, sâmbătă, la Ziua Porţilor Deschise, în Portul militar Constanţa, activitate dedicată Zilei Forţelor Navale, iar cu acest prilej ministrul le-a spus jurnaliştilor că fregatele "Regina Maria" şi "Regele Ferdinand", aparţinând Marinei Militare, vor fi modernizate în toamna acestui an.

“Acordăm o atenţie deosebită modernizării flotei militare. În primul rând, în această toamnă, vor intra în procesul de modernizare, etapa a doua, cele două fregate, modernizarea însemnând dotarea cu aparatură electronică de ultimă generaraţie, cu aparatură de război electronică de ultimă generaţie şi dotarea cu armament de ultimă generaţie”, a afirmat Mircea Duşa.

Ministrul a precizat că pe lângă fregate vor fi modernizate şi alte nave militare, dar vor fi achiziţionate şi câteva corvete şi remorchere.

“În acelaşi timp, avem un program pe o perioadă mai lungă care se referă atât la modernizarea altor nave din dotarea Forţelor Navale, dar şi la achiziţia de nave noi, mai ales a navelor de tip corvetă, care sunt foarte necesare Forţelor Navale. De asemenea, probabil chiar din acest an va urma achiziţionarea a două remorchere care să ne permită să manevrăm vasele noastre militare aici în port la dane pentru a nu mai solicita închirierea unor remorchere de la Marina Civilă”, a explicat ministrul Apărării.

Întrebat la cât se ridică fondurile pentru modernizarea fregatelor, Mircea Duşa a răspuns: “Am alocat deja banii pentru a putea declanşa procedurile de licitaţie, valoarea investiţiei va rezulta în urma licitaţiei”.

De asemenea, ministrul a fost întrebat şi dacă submarinul Delfinul, care nu mai este funcţional din 1996, va fi repus în funcţiune, Duşa spunând că şi acesta se află pe lista de modernizare a flotei militare.

“În ultimii ani, am beneficiat de un buget mai mare. Sperăm să avem acel doi la sută din PIB aşa cum au semnat partidele acel acord. În momentul de faţă, am ajuns la 1,51 la sută din PIB. Pe programul de modernizare a flotei noastre este pe o poziţie în funcţie de asigurarea fondurilor şi submarinul Delfinul. Dar trebuie să precizez că anul trecut şi în acest an şi Marina Militară a beneficiat de fonduri mult mai multe decât în anii anteriori, lucru ce a făcut posibil să demarăm procesele de modernizare, şi nu doar procesele de modernizare şi înzestrare, ci şi mărirea numărului de exerciţii de pregătire şi instruire în comun cu militarii din NATO”, a mai spus Mircea Duşa.

Ministrul a precizat că a propus preşedintelui României decorarea drapelului de luptă al Forţelor Navale, dar şi a unor militari din această structură.

“Am propus preşedintelui României să decoreze drapelul de luptă al Forţelor Navale. Eu voi decora drapelul de luptă al Forţelor Navale cu cea mai mare distincţie a Armatei, Emblema de Onoare. De asemenea, am propus decorarea a mai multor comandanţi începând de la amirali până la subofiţeri şi maiştri militari, preşedintelui României şi aşa după cum ştiţi preşedintele a semnat decretul de oferire a decoraţiilor militarilor de la Forţele Navale”, a menţionat Mircea Duşa.

Ministrul Apărării a declarat că în acest an se împlinesc 155 de ani de la înfiinţarea Marinei Militare.

“Anul acesta sărbătorim şi 155 de ani de la înfiinţarea Marinei Militare. În 1860, imediat după Unirea Principatelor, domnitorul Cuza a semnat decretul de unificare a celor două corpuri de armată şi în acelaşi timp de înfiinţare a Marinei Militare. De altfel, anul 1860 este apreciat ca anul de naştere al Marinei Militare româneşti”, a explicat Mircea Duşa.

El a menţionat că Marina Militară a avut o importanţă deosebită în istorie.

“În istorie, Marina Militară a avut o importanţă deosebită. A participat la Războiul de Independenţă, la Primul Război Mondial, militarii de la Forţele Navale au participat la Al Doilea Război Mondial şi, sigur, după intrarea noastră în NATO şi Uniunea Europeană au participat la un număr mare de misiuni în teatrele de operaţii. În acelaşi timp, marinarii militari participă la un număr mare de exerciţii de pregătire în comun cu militarii din statele NATO şi aşa după cum ştiţi în această vară au fost organizate un număr mare de exerciţii în comun cu militari ai marinei din alte state NATO şi aceste exerciţii au avut loc în principal în Marea Neagră şi ca urmare a schimbării situaţiei de securitate pe Marea Neagră. Urmează ca şi în partea a doua a anului să organizăm un număr mare de exerciţii de pregătire în comun”, a mai spus Mircea Duşa.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a fost prezent, sâmbătă, la Ziua Porţilor Deschise în Portul militar Constanţa. Astfel, cei interesaţi pot vizita până la ora 17.00 navele militare şi sunt organizate expoziţii de tehnică (torpile, rachete, bombe antisubmarin, mine şi sisteme de comunicaţii etc.), precum şi o expoziţie de pictură cu tematică marină.

De asemenea, cu acest prilej va fi prezentată oferta educaţională a Forţelor Navale Române prin organizarea de ateliere interactive şi standuri de prezentare ale instituţiilor militare de învăţământ, iar Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine un spectacol.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
DUŞA,
FREGATE,
/actualitate/ministrul-apararii-cele-doua-fregate-ale-marinei-militare-vor-fi-modernizate-14668990
14668990
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.