Mingea, in terenul Vodafone

Postat la 16 martie 2006 2 afişări

Agitatie pe piata telecom din Romania: a fost comunicata oficial sentinta in cel mai mare proces de drepturi de autor, cel prin care Vodafone Plc., numarul unu mondial al telecomunicatiilor mobile, cere dreptul de a folosi in Romania marca Vodafone, inregistrata cu ani in urma de Telemobil SA, compania care opereaza pe piata romaneasca serviciul Zapp.

Agitatie pe piata telecom din Romania: a fost comunicata oficial sentinta in cel mai mare proces de drepturi de autor, cel prin care Vodafone Plc., numarul unu mondial al telecomunicatiilor mobile, cere dreptul de a folosi in Romania marca Vodafone, inregistrata cu ani in urma de Telemobil SA, compania care opereaza pe piata romaneasca serviciul Zapp.

Miza pe termen lung a procesului judecat la Tribunalul Municipiului Bucuresti e, de fapt, intrarea Vodafone Plc. pe piata romaneasca. Judecatorii au hotarat la sfarsitul lui decembrie 2004 decaderea Telemobil SA din dreptul conferit asupra marcii Vodafone, motivul oficial fiind ca firma romaneasca, desi a inregistrat marca, nu a folosit-o efectiv. "Acest lucru demonstreaza in mod clar ca ce-rerea Vodafone a fost bine intemeiata", se mentioneaza intr-un comunicat remis BUSINESS Magazin de operatorul britanic.

Lucrurile sunt mult mai complicate de atat, dar motivul agitatiei nu este deznodamantul procesului in sine, ci semnificatia de afaceri a acestui deznodamant: o eventuala intrare pe piata romaneasca a Vodafone, sub nume propriu, nu doar ca actionar al Connex (MobiFon SA), unde detine 20%. De altfel, pe piata s-a vehiculat - nu de putine ori - posibi-litatea venirii britanicilor in Europa Centrala si de Est. 

Care va fi formula prin care Vodafone ar putea decide sa intre in Romania? Exista mai multe variante. Unele mai probabile, altele mai putin - dar toate vehiculate pana acum sub forma de ipoteze.

Mai intai, Vodafone si-ar putea exprima intentia de a prelua pachetul majoritar de actiuni al Connex, unde detine deja 20%. Operatorul este extrem de atractiv pentru jucatorii mari de pe piata externa: se bucura de prestigiu pe piata romaneasca, iar rezultatele financiare pe anul 2004 indica un profit brut (inainte de depreciere si amortizare - OIBDA) de 344,9 milioane de dolari, in crestere cu 22,7% fata de 2003, si o cifra de afaceri de 686,3 mi-lioane de dolari.

O alta varianta pentru britanicii de la Vodafone ar fi sa-si creasca participarea in structura actionariatului MobiFon, iar Connex ar putea folosi numele marcii si unele servicii sub sigla Vodafone, dupa ce firma britanica va obtine dreptul asupra marcii in Romania.  O alta varianta: acelasi Vodafone ar putea cumpara actiuni Telesystems International Wireless (TIW), actionarul majoritar al Connex si Cesky Telecom (Oskar Mobil) din Cehia, preluand astfel, indirect, controlul asupra celor doi operatori. 

"Vodafone si-a exprimat interesul pentru piata central si est europeana de telecomunicatii, considerand aceasta zona una cu potential ridicat de crestere, dar nu vrem sa facem nici un comentariu in plus fata de aceste afirmatii", a declarat pentru BUSINESS Magazin Ben Padovan, purtator de cuvant al operatorului britanic. Revenind la procesul in sine, argumente in a crede in intentia Vodafone de a patrunde in zona se gasesc.

"In spiritul politicii sale agresive, Vodafone vrea sa solutioneze cat mai repede litigiul privitor la marca Vodafone in Romania", spune Silviu Nedelcu, juristul companiei Telemobil. "Graba se rasfrange atat asupra avocatului care reprezinta Vodafone cat si a instantelor de judecata. Un dosar de 1.800 de pagini nu se poate solutiona in patru luni." Acest fapt nu poate sa nu alimenteze speculatiile de pe piata. Mai ales ca surse apropiate disputei dintre cei doi operatori au afirmat ca exista posibilitatea incheierii unei intelegeri financiare intre Vodafone si Telemobil, pentru a stinge litigiul, avand in vedere ca sentinta din decembrie, desi favo-rabila Vodafone, poate fi totusi atacata. Ambele companii s-au abtinut de la comentarii pe aceasta tema.

Cert este ca disputa asupra marcii ar putea dura ceva vreme, chiar daca ar exista presiuni de solutionare rapida. Telemobil are deschisa calea recursului la Curtea de Apel Bucuresti. Potrivit lui Nedelcu, decizia instantei, motivata de faptul ca Telemobil nu a facut dovada folosirii efective a marcii Vodafone, nu se sustine. La dosar exista probe care ar atesta contrariul: unele produse comercializate pe scara larga de Telemobil - de pilda kit-uri hands-free - sunt in-scriptionate "Vodafone".

Telefonica SA, compania cu actionar majoritar spaniol din care s-a nascut mai tarziu Telemobil, a inregistrat marca Vodafone (acronim de la Voce-Date-Fonie) in Romania in 1995, pe vremea cand acest nume nu avea notorietatea pe care o are colosul telecom azi, ci era doar un simplu operator britanic de telecomunicatii. 

La acea data, Telefonica a inregistrat mai mult de zece marci rezultate din combinatiile de cuvinte "voce", "date", "mobil", "telefonie", inclusiv Mobifon, inainte ca un consortiu condus de TIW sa castige licenta pentru operarea unei frecvente GSM in Romania si sa infiinteze MobiFon. 

Ramane ca justitia sa se pronunte inca o data, in cazul in care Telemobil va ataca sentinta. Nu e exclusa insa nici o intelegere intre cele doua parti. Oricum, viitorul ne va arata daca Vodafone isi va masura puterile pe piata romaneasca in mod direct cu rivalul sau Orange. Si, desigur, cu Zapp. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Mingea,
in terenul Vodafone
/actualitate/mingea-in-terenul-vodafone-977992
977992
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.