Militari, mobilizaţi pe străzile din Belgia după dejucarea unor atentate

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 17 ianuarie 2015 25 afişări

Militari au început sâmbătă să preia ştafeta de la poliţişti şi să supravegheze locuri considerate sensibile din Belgia, în special la Antwerpen, unde trăieşte o importantă comunitate evreiască ortodoxă, după destructurarea unei celule jihadiste care plănuia atentate.

"Comitetul Ministerial restrâns a decis să mobilizeze în mod progresiv până la 300 de militari. În mod concret, aceşti militari vor fi desfăşuraţi la Bruxelles şi Antwerpen (nord). Ei ar putea fi (mobilizaţi) de asemenea la Verviers (est) şi în alte locuri", au anunţat serviciile premierului Charles Michel într-un comunicat.

"Militarii mobilizaţi vor fi înarmaţi şi vor avea ca principală sarcină supravegherea anumitor locuri. Ei vor veni să întărească serviciile de poliţie", a adăugat aceeaşi sursă.

Guvernul belgian a annunţat vineri desfăşurarea rapidă a armatei în anumite locuri, la o zi după asaltul de la Verviers, unde au fost omorâţi doi presupuşi jihadişti care preconizau să atace poliţişti.

Recurgerea la militari pentru operaţiuni de menţinerea ordinii este o premieră în Belgia, de la valul de atentate comise în anii '80 de către Celulele Comuniste Combatante.

Această măsură, anunţată vineri - alături de alte zece măsuri în vederea prevenirii radicalizării şi împiedicării candidaţilor la jihad să ajungă în Siria sau Irak - este valabilă pentru o lună şi poate fi prelungită, atât timp cât alerta se va afla la nivelul 3, pe o scară de patru niveluri, aşa cum stau lucrurile începând de joi seara.

Primarul din Antwerpen a reclamat imediat trimiterea de trupe în oraşul său, în care se află o importantă comunitate evreiască ortodoxă, de 15.000-20.000 de persoane. Primii militari, puternic înarmaţi, şi-au făcut apariţia sâmbătă dimineaţa în cartierul evreiesc din oraş, un loc considerat sensibil în contextul atentatelor dejucate, a anunţat postul flamand public VRT.

Celula destructurată în Belgia joi şi vineri era alcătuită în parte din jihadişti plecaţi să lupte în Siria. Ei erau pe punctul de a "ucide poliţişti în spaţiul public şi comisariate", potrivit Parchetului federal. În total, 13 persoane au fost arestate în Belgia, dintre care cinci au fost inculpate pentru "participare la un grup terorist". Doi presupuşi membri ai celulei - belgieni care voiau să fugă în Italia - au fost arestaţi în Franţa.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BELGIA,
ISLAMIŞTI,
APĂRARE
/actualitate/militari-mobilizati-pe-strazile-din-belgia-dupa-dejucarea-unor-atentate-13771011
13771011
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.