Mii de turişti au rămas blocaţi în Mexic din cauza uraganului Odile - FOTO

Autor: Iuliana Enache Postat la 16 septembrie 2014 54 afişări

Uraganul Odile a distrus luni mai multe locuinţe şi a provocat pagube la hotelurile din regiunea Los Cabos (nord-vestul Mexicului), unde mii de turişti sunt blocaţi din cauza zborurilor anulate şi unde s-au produs numeroase furturi.

Autorităţile, care pentru moment nu au anunţat victime, au trimis militari la faţa locului pentru a proteja populaţia de jafuri.

"Am petrecut noaptea aşteptând să vedem ce mai rămâne din casa noastră. Dar priviţi, (uraganul) a luat tot", a declarat Soledad Mayo, în vârstă de 52 de ani.

Un cuptor cu microunde, o plită şi obiecte casnice sunt împrăştiate pe podeaua casei după trecerea uraganului Odile, care a afectat împrejurimile Los Cabos, o zonă turistică din sudul peninsulei Baja California, în noaptea de duminică spre luni.

În zonele sărace din Los Cabos, AFP a constatat furturi de alimente şi electrocasnice.

"Iau apă pentru copii şi hrană pentru bebeluş, nu se ştie niciodată ce ne poate rezerva ziua de mâine", povesteşte Osvaldo Lopez, în vârstă de 41 de ani, ieşind dintr-un magazin.

În zona hotelurilor, unde angajaţii încearcă să împiedice inundarea camerelor cu prosoape, sunt geamuri sparte, copaci şi linii electrice căzute şi acoperişuri smulse.

"Aici nu a mai rămas nimeni", mărturiseşte un angajat al hotelului Hyatt.

Acoperişurile unor reprezentanţe de maşini de lux, precum cea a mărcii Cadillac, s-au prăbuşit peste vehiculele noi.

"Sunt dezamăgită de vacanţa mea, dar mai ales mi se rupe inima să văd cum oamenii de aici au pierdut totul", a explicat la rândul său Tifani Brown, o americancă în vârstă de 34 de ani, care a ajuns duminică în California.

Circa 30.000 de turişti, dintre care 26.000 străini, au petrecut noaptea în 18 hoteluri prevăzute cu refugii antiuragan.

Pentru moment, aceşti turişti nu pot pleca folosind transportul aerian deoarece aeroporturile din Los Cabos şi La Paz şi-au încetat operaţiunile, a anunţat compania aeriană mexicană Interjet.

Uraganul era de categoria 3 din 5 pe scara Saffir-Simpson atunci când a atins uscatul, la zece kilometri est de Los Cabos, cu rafale de vânt susţinute de 205 kilometri pe oră, potrivit Centrului Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite. Luni după-amiază, acesta a fost retrogradat la categoria 2, apoi 1.

"Nu mai este lumină aici, suntem în beznă totală", a explicat Wenseslao Petit, directorul Protecţiei Civile din Los Cabos.

La Los Cabos au fost înregistrate ploi intense şi valuri de până la patru metri înălţime.

David Korenfeld, directorul Comisiei Naţionale a Apelor (Conagua), a avertizat că regiunea ar urma să se confrunte cu alunecări de teren şi tornade după uragan.

Aproximativ 7.000 de locuitori au fost evacuaţi luni dimineaţă din zonele joase către adăposturi sau rude, a declarat Luis Felipe Puente.

În ultimul său raport, publicat la ora 19.15 GMT (22.15 ora României), Conagua susţine că Odile continuă să avanseze cu 20 de kilometri pe oră către nord-estul peninsulei, cu o viteză a vântului de 150 de kilometri pe oră şi, respectiv, 190 de kilometri pe oră la rafală.

Potrivit meteorologilor, intensitatea uraganului va continua să scadă în zilele următoare, dar autorităţile au avertizat că uraganul rămâne periculos, provocând ploi torenţiale în regiune, unde sunt numeroase comunităţi sărace.

Guvernul a interzis navigaţia în toate porturile peninsulei, cursurile au fost suspendate pentru luni, la fel şi sărbătorirea independenţei Mexicului, prevăzută în cursul serii.

Uraganul Odile a traversat coasta Pacificului la un an după ce două furtuni tropicale au afectat în acelaşi timp Mexicul, una pe coasta pacifică, iar alta pe cea atlantică, provocând 157 de morţi şi 1,7 milioane de sinistraţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MEXIC,
URAGAN,
TURIŞTI
/actualitate/mii-de-turisti-au-ramas-blocati-in-mexic-din-cauza-uraganului-odile-foto-13277798
13277798
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.