Mii de participanţi la primul miting autorizat al opoziţiei ruse în Moscova după un an şi jumătate

Autor: Ioana Bojan Postat la 21 septembrie 2015 99 afişări

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, s-a declarat convins că "schimbarea este posibilă" în Rusia, în cadrul unei manifestaţii la care au participat mii de persoane la periferia Moscovei, primul miting autorizat al opoziţiei după un an şi jumătate, relatează AFP în pagina online.

Organizată la iniţiativa bloggerului şi opozantului Aleksei Navalnîi, manifestaţia a fost autorizată de Primăria Moscovei, dar exilată într-o suburbie din sud-estul capitalei ruse, la 15 kilometri de centrul oraşului, şi încadrată de un important dispozitiv de securitate.

Purtând drapeluri în culorile Rusiei, manifestanţii au afişat pancarte pe care scria "Cine l-a ucis pe Nemţov?", "Propaganda ucide" sau "Încetaţi să minţiţi, încetaţi să furaţi".

"Oamenii care sunt aici sunt cei care cred în ceva mai bun. Noi nu luptăm împotriva lui Putin, ci împotriva oamenilor care nu cred că este posibil să schimbi ceva. Schimbarea este posibilă şi noi vom ajunge acolo", a declarat Navalnîi pe scenă.

"Nu am alt obiectiv decât să-mi păstrez demnitatea. Să rămânem oameni oneşti", a adăugat el.

Potrivit poliţiei din Moscova, citată de agenţia de presă publică RIA Novosti, la manifestaţie au participat 4.000 de persoane. Organizatorii au afirmat însă că au fost 7.000 de manifestanţi.

"Oamenii trebuie să aibă dreptul să-şi exprime opiniile, să manifesteze. Nu există nicio relaţie între putere şi popor, iar acest lucru este tragic", a apreciat Anna Ambarţumian, o antreprenoare de 27 de ani.

"Cerem dreptul de a participa la alegeri. Cerem sfârşitul războaielor, abolirea cenzurii, eliberarea deţinuţilor politici şi lupta împotriva corupţiei", au anunţat organizatorii manifestaţiei pe pagina de Facebook a evenimentului.

Unul dintre liderii mişcării de opoziţie Solidarnost, Ilia Iaşin, un apropiat al opozantului Boris Nemţov, carre a fost asasinat în apropierea Kremlinului în februarie, a repetat că nu se pune problema să părăsească Rusia.

Această manifestaţie a opoziţiei a fost prima autorizată la Moscova după mai mult de un an şi jumătate. Aceasta intervine la o săptămână după alegerile regionale care au confirmat dominaţia partidului pro-Kremlin Rusia Unită, dar pe care opozanţii, aproape excluşi de la scrutin, le denunţă din cauza fraudelor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
OPOZIŢIE,
MANIFESTAŢIE
/actualitate/mii-de-participanti-la-primul-miting-autorizat-al-opozitiei-ruse-in-moscova-dupa-un-an-si-jumatate-14730436
14730436
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.