Mii de filipinezi se refugiază din calea taifunului Hagupit, care se apropie de arhipelag - FOTO

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 05 decembrie 2014 54 afişări

Mii de filipinezi se refugiau vineri în biserici, şcoli şi alte locuri din calea taifunului Hagupit, care se apropie de arhipelag, afectat frecvent de intemperii care provoacă dezastre.

Furtuna, care ar fi cea mai importantă din Filipine în acest an, ar putea atinge sâmbătă sau duminică regiunile central-estice ale arhipelagului devastate în urmă cu un an de "supertaifunul" Haiyan. Agenţiile meteorologice au opini divergente cu privire la traiectoria acesteia.

Până la impact, locuitorii urmează sfaturile autorităţilor şi se pun la adăpost.

Regiunile din partea central-estică a ţării nu s-au refăcut încă de pe urma trecerii taifunului Haiyan, care a atins Filipinele pe 8 noiembrie 2013, omorând peste 7.350 de persoane. Format în Oceanul Pacific, Haiyan era însoţit de cele mai violente rafale de vânt înregistrate vreodată pe uscat şi de valuri uriaşe care au măturat litoralul.

La Tacloban, unul dintre oraşele cele mai dur afectate de Haiyan, sute de persoane s-au refugiat vineri într-un gimnaziu.

"Ne-am învăţat lecţia cu Haiyan", a declarat Rita Villadolid, în vârstă de 39 de ani. "Toată lumea este paralizată de frică", a adăugat ea.

Alţi locuitori s-au adunat în şcoli şi biserici, considerate clădirile cele mai solide din oraş. Cei mai norocoşi s-au cazat la hotel.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Meteorologie Pagasa, taifunul urmează să provoace rafale de vânt de 215 kilometri pe oră şi valuri uriaşe.

Impactul taifunului urmează să fie resimţit pe o fâşie de 700 kilometri lăţime şi să atingă 55 din cele 85 de provincii din ţară.

Însă agenţii naţionale şi străine preconizează traiectorii diferite. Potrivit Pagasa, ochiul ciclonului va trece peste provinciile orientale Samar şi Leyte, afectate dur de Haiyan, după care se va îndrepta către centrul arhipelagului.

Centrul Comun de Supraveghere al Marinei americane a apreciat că acesta va trece pe la nord de Samar, iar apoi oblic către vest şi va traversa Manila, în care trăiesc 12 milioane de persoane.

Agenţia americană l-a degradat vineri pe Hagupit, care trece de la statutul maxim de "supertaifun" la cel de taifun. Intensitatea rafalelor de vânt ale acestuia au scăzut de la 300 la 230 de kilometri pe oră, a adăugat Centrul de Supraveghere american.

Va fi, însă, cea mai importantă furtună care atinge Filipinele de la începutul anului.

Peste 100 de persoane au murit în iulie, în urma trecerii taifunului Rammasun.

Arhipelagul este afectat în mod regulat de intemperii care provoacă dezastre, media anuală fiind de 20 de taifunuri. Sute de locuitori mor, iar alte milioane sunt afectate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FILIPINE,
HAGUPIT,
/actualitate/mii-de-filipinezi-se-refugiaza-din-calea-taifunului-hagupit-care-se-apropie-de-arhipelag-foto-13702763
13702763
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.