Mesajul Ziarului Financiar către guvernul Cioloş: Pentru dezvoltarea României, finanţaţi toate cele 36 de proiecte în valoare de 1,2 mld. euro depuse pentru ajutor de stat

Postat la 01 septembrie 2016 145 afişări

Mesajul Ziarului Financiar către guvernul Cioloş: Pentru dezvoltarea României, finanţaţi toate cele 36 de proiecte în valoare de 1,2 mld. euro depuse pentru ajutor de stat

Ziarul Financiar cere guvernului Cioloş să admită ca eligibile toate cele 36 de proiecte depuse pentru ajutor de stat pentru a impulsiona economia într-un moment când este nevoie acută de investiţii în producţie şi pentru a crea zeci de mii de locuri de muncă.

Selecţia a doar şase proiecte din 36 depuse la Ministerul de Finanţe pentru ajutor de stat a suscitat comentarii puternic negative din partea consultanţilor şi a companiilor ne­se­lectate, iar Ziarul Financiar cere gu­vernului Cioloş să admită toate pro­iectele de pe listă ca proiecte eligibile pentru ajutoare de stat şi să mărească schema de finanţare până la necesarul de 1,2 mld. euro, care înseamnă inves­tiţii de 5,5 mld. lei (1,2 mld. euro).

Proiectarea acestor investiţii de către cele 36 de companii, care a presupus costuri de consultanţă cu avocaţi şi experţi în valoare de zeci sau poate sute de mii de euro, este deja un mare avantaj pentru România, pentru că se porneşte de la business-planuri care stau în picioare şi au piaţă.

În condiţiile în care în ultimul an economia românească dă semne se­rioase de dezechilibru, crescând pu­ternic doar pe baza consumului determinat de scăderea TVA, deci prin dinamizarea excesivă a cererii, punerea pe piaţă dintr-odată a 36 de noi inves­tiţii dintre care numeroase capacităţi de producţie în valoare de 1,2 miliarde de euro ar însemna impulsul necesar pen­tru creşterea ofertei şi deci corectarea acestui dezechilibru. În plus, în sfârşit ar putea avea acces la ajutoare de stat substanţiale, de peste 10 mil. euro şi întreprinderile româneşti, dacă vor fi acceptate toate întreprinderile care au de­pus cerere pentru finanţare. Mai mult, pentru prima dată ar accesa aju­toare de stat două companii antre­pre­noriale din Moldova, unde astăzi avem cea mai mare rată a şomajului şi cel mai mic PIB pe cap de locuitor: Vran­cart, producătorul de hârtie şi carton din Foc­şani şi Croco din Oneşti, un star al in­dustriei alimentare din ulti­mii zece ani, producător de sticksuri, care a ajuns să exporte pe pieţele din Occident.

Citiţi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.