Medicul Gabriel Diaconu: „Acesta este preţul prostiei noastre, a tuturor, dacă încă mai râdem de coronavirus.

Postat la 10 martie 2020 2085 afişări

Medicul Gabriel Diaconu: „Acesta este preţul prostiei noastre, a tuturor, dacă încă mai râdem de coronavirus.

Marea problemă cu coronavirusul o reprezintă numărul mare de îmbolnăviri care sufocă spitalele existente. De asta China a construit rapid două mari spitale (la noi s-a declarat că aşa ceva este imposibil). Cu medici puţini, locuri de spitale puţine, rata de mortalitate a coronavirusului poate exploda.

Medicul Gabriel Diaconu: „Acesta este preţul prostiei noastre, a tuturor, dacă încă mai râdem de coronavirus.

Avem deocamdată 13 persoane diagnosticate cu Covid-19. Să facem câteva calcule, având în vedere că până la Paşte mai sunt 5 săptămâni.

Infecţiozitatea acestui virus este la 2.5. Asta înseamnă că fiecare persoană dă boala mai departe la (între) două şi trei persoane. Nu există imunitate naturală, virusul este nou, nu ştim dacă vreunul distruge virusul înainte să devină contagios. Premisa e că dacă îl iei, îl dai mai departe. Cine primeşte, poate face forme foarte uşoare/ asimptomatice, sau poate dezvolta temperatură, tuse etc.

Din 13 persoane infectate, în 5 săptămâni, dacă oamenii nu colaborează şi/ sau autorităţile nu îşi fac treaba, la o perioadă medie de incubaţie de 7 zile, matematic avem:

Săptămâna #1: 13 x 2.5 = 32.5

Săptămâna #2 32.5 x 2.5 = 81.25

Săptămâna #3 81.25 x 2.5 = 203.13

Săptămâna #4 203.13 x 2.5 = 507.8

Săptămâna #5 507.8 x 2.5 = 1269.5

Asta este, deocamdată, performanţa autorităţilor române. Au prevenit evoluţia, în perioada următoare, a 1300 de cazuri. Ceea ce nu e deloc puţin. Dar preţul este că peste 12 mii de oameni sunt în izolare, şi în fiecare zi se fac anchete epidemiologice.

Ce ar fi dacă autorităţile nu şi-ar face treaba, populaţia nu ar coopera, lumea ar continua să facă băşcălie?

În puţin peste o lună, din 13 persoane infectate ajungi să ai 1300 de persoane infectate.

Dintre acestea, ce ştim deocamdată este că un procent de 10 – 15% vor dezvolta forme de boală care necesită ajutor medical, deci undeva între 130 – 200 de cazuri, şi că mortalitatea estimată este undeva la 4%, adică 50 de persoane.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
medic,
pret,
spitale,
refuz

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.