Maşinile autonome pot fi deturnate prin atacarea sistemului de inteligenţă artificială

Autor: Mihai Gongoroi, Andreea Tobias, Mediafax Postat la 20 februarie 2020 52 afişări

Maşinile autonome pot fi deturnate prin atacarea sistemului de inteligenţă artificială

Maşinile autonome ar putea fi deturnate prin atacarea sistemului de inteligenţă artificială (IA) care le alimentează, arată un studiu McAfee, citat de TechRadar. O maşină Tesla a fost păcălită să accelereze automat la o viteză de peste 100 km/oră.

Procesul, pe care McAfee îl numeşte „model hacking", este capabil să deturneze complet sistemele de software din anumite autovehicule care pot fi cumpărate şi astăzi.

Manipularea algoritmilor ce stau la baza sistemului de inteligenţă artificială al maşinilor poate să pună în grav pericol siguranţa pasagerilor şi a altor persoane, dar şi viitorul dezvoltării maşinilor inteligente.

Echipele de Cercetare şi analiză avansată de la McAfee au folosit „modificări minuscule" pentru a recrea un atac asupra sistemului de camere Mobileye EyeQ3 găsit în multe vehicule moderne, inclusiv în anumite modele Tesla.

Atacul simulat le-a permis cercetătorilor să manipuleze sistemul software al unei maşini Tesla Model S care a fost păcălită în a citi greşit un semn de limitare a vitezei şi să accelereze automat la o viteză de peste 100 km/oră.

„Doar prin schimbarea maginitudinii câtorva funcţii, cum ar fi pixelii pentru imagini, schimbarea câtorva zerouri sau eliminarea câtorva caracteristici, atacatorul poate produce ravagii în operaţiunile de securitate, cu efecte dezastruoase”, spun cercetătorii McAfee Steve Povolny şi Celeste Fralick, într-o postare pe blog în care descriu atacul simulat.

McAfee spune că nu există atacuri reale, documentate, care să fi avut loc până în prezent, însă interesul cu privire la subiect a început să crească în lumea cercetătorilor. Asta înseamnă că şi interesul atacatorilor ar putea să crească pe viitor, mai ales că numărul maşinilor autonome care circulă pe străzile din întreaga lume este aşteptat să ajungă la 750.000 în termen de doar trei ani.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
inteligenţă artificială,
atac,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.