Majoritatea băncilor din România consideră oportună continuarea acordului cu FMI

Autor: Andrei Mazurchievici Postat la 20 mai 2015 60 afişări

Majoritatea băncilor din România consideră oportună continuarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), din perspectiva stabilităţii financiare, potrivit unui sondaj efectuat de compania de audit şi consultanţă EY România în baza unui parteneriat cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Astfel, 68% dintre respondenţi consideră oportună continuarea acordului cu FMI, în timp ce 32% s-au declarat împotrivă.

"Barometrul bancar, instrument de informare al bancherilor" a fost realizat de EY România în baza unui parteneriat cu ARB, prin intermediul unui chestionar derulat cu conducerile băncilor membre ale asociaţiei. La sondaj au participat bănci totalizând o cotă de piaţă în funcţie de active de aproximativ 90%.

O misiune tehnică a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale este prezentă de marţi la Bucureşti, până pe 26 mai, pentru discuţii tehnice privind reformele fiscale prevăzute în Codul Fiscal, inclusiv reducerea TVA, precum şi planul de măsuri de reformă în economie, angajamente prevăzute în programul cu instituţiile financiare internaţionale.

Al treilea acord încheiat cu instituţiile financiare internaţionale în 2013, de tip stand-by, în valoare de 4 miliarde euro, expiră pe 27 septembrie, cu posibilitatea ca România să nu încheie toate reformele la care s-a angajat.

Reprezentanţii Fondului se aşteaptă ca o parte dintre obiectivele asumate să fie atinse, iar pentru acest lucru Guvernul să găsească soluţii pentru rezolvarea unei părţi dintre probleme, astfel încât programul să poată fi evaluat înainte de a expira.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat la finalul săptămânii trecute că Guvernul ar putea lua în calcul continuarea parteneriatului cu insituţiile financiare internaţionale dacă actualul acord se încheie cu succes în toamnă, însă ar dori unul mai flexibil, pe modelul polonez.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BĂNCI,
FMI,
STUDIU
/actualitate/majoritatea-bancilor-din-romania-considera-oportuna-continuarea-acordului-cu-fmi-14301935
14301935
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.