Mai bine de jumătate din corporatiştii din Bucureşti continuă să lucreze de acasă

Autor: Bogdan Alecu Postat la 16 august 2020 368 afişări

Distanţarea fizică impusă de extinderea pan­de­mi­ei de COVID-19 păs­trează birourile din Ca­pitală mai mult goale, în contextul în care sediile ac­tu­ale nu au capa­citatea de a aco­mo­da toţi an­gajaţii, astfel încât să păs­treze şi normele de distanţare.

Mai bine de jumătate din corporatiştii din Bucureşti continuă să lucreze de acasă

♦ Din angajaţii companiilor care au închiriat birouri în cadrul clădirilor de birouri din Bucureşti, mai bine de jumătate lucrează de acasă ♦ “Sperăm la o revenire treptată de până la 90% până la finalul anului 2020“, spune Andrei Boca, senior leasing manager la Globalworth, cel mai mare proprietar de birouri din România, proiecte în care lucrează 35.000 de angajaţi.

Distanţarea fizică impusă de extinderea pan­de­mi­ei de COVID-19 păs­trează birourile din Ca­pitală mai mult goale, în contextul în care sediile ac­tu­ale nu au capa­citatea de a aco­mo­da toţi an­gajaţii, astfel încât să păs­treze şi normele de distanţare.

„În total, portofoliul nostru deţine în jur de 150 de companii chiriaşe, cu un total 35.000 de angajaţi. În prezent, media prezenţei la birou este de 35-40%“, a spus Andrei Boca, senior leasing manager la Globalworth, cel mai mare proprietar de birouri din România.

Procentul celor care vin efectiv să lucreze de la sediu rămâne la mai puţin de jumătate, în contextul în care un birou din două este păstrat gol din cauza distanţării şi implementării măsurilor de prevenire a cazurilor de COVID-19.

„Lunile de vară (iulie şi august) sunt oricum perioade de concedii, motiv pen­tru care este dificilă realizarea unor esti­mări. Angajaţii revin la birou gradual. Cre­dem că la începutul toam­nei vom ve­dea un număr din ce în ce mai mare de an­ga­jaţi activi în clădirile noas­tre de bi­ro­uri“, au spus oficialii Im­mo­finanz, al trei­lea cel mai mare pro­prietar de birouri de pe piaţa locală după Globalworth şi AFI Europe (n. red. - după ce AFI a cumpărat por­to­foliul de birouri al NEPI-Rock­cas­tle).

În contextul dis­tan­ţării sociale şi al noilor norme apli­ca­bile în spa­ţiile de bi­rouri, chi­riaşii tre­buie să îşi esti­meze cu atenţie spa­ţiul necesar. Aces­ta a crescut, în me­die, de la 8 mp/­an­gajat la 15 mp/­an­gajat, care pare să com­penseze im­pac­tul ge­ne­rat de mun­ca de acasă.

În aceste con­diţii, consultan­ţii se aşteap­tă la mai multe rene­gocieri şi prelun­giri ale con­tractelor, mai ales în condiţiile în care pro­prietarii vin cu oferte pentru chiriaşi.

„Din acest mo­tiv, un total de peste 25.000 de metri pătraţi au fost închi­riaţi în clădiri pre­cum Global­worth Plaza, Global­worth Campus sau clădirea din Bule­var­dul Expo­ziţiei în ulti­mele 4 luni de zile. Odată cu ridi­carea stării de urgenţă, com­pa­niile au luat în con­si­derare recon­figu­ra­rea spaţiilor, astfel încât angajaţii să fie cât mai bine pro­tejaţi când se întorc la muncă. Dacă în ultimii ani, trendul în zona de birouri a fost de open space, acum toată aten­ţia se concen­trează pe distanţarea fizică din­tre colegi. Noile pla­nuri de ame­najare pen­tru res­pec­tarea aces­teia au condus la creş­terea cererii de spa­ţiu de la 10 la 20 mp per angajat. Acestă creş­tere a cererii de spaţiu per­mite mo­difi­ca­rea layout­urilor bi­ro­uri­lor, re­gân­direa zo­ne­lor open space, extin­derea bucă­tă­ri­ilor, spaţiilor comune sau sălilor de întâlniri şi/sau mărirea spaţiilor dintre birouri“, au sub­liniat oficialii Global­worth.

În acest context, în cazul în care im­pac­tul pan­demiei se va re­duce, pro­prie­tarii de biro­uri se aşteaptă ca spre finalul anului pre­zen­ţa la birou să crească.

„Depinde, fireşte, de evoluţia situaţiei, însă din discuţiile ac­tua­le pe care le avem cu chiriaşii, sperăm la o reve­nire treptată de până la 90% până la fina­lul anului 2020“, a subliniat Andrei Boca.

În Bucureşti în clă­di­rile moderne de bi­ro­uri lucrează circa 300.000 de angajaţi, iar cei mai mulţi dintre ei lucrează în zona st­aţiei de metrou Aurel Vlaicu - cea mai aglo­merată staţie de metrou din Bu­cureşti, cu peste 8 mil. călătorii anual. O ana­liză recentă a ZF arată însă că tra­fi­cul în staţia de metrou Aurel Vlaicu era în iulie 2020 la 40% din traficul de anul trecut.

În cazul clădirilor de birouri ale Globalworth din România, compania are un grad de ocupare de aproximativ 100% pentru cele 13 proiecte finalizate, iar în prezent au terminat şi structura pentru cea de-a 14-a clădire din portofoliu, Globalworth Square, unde au spaţii spre închiriere.

Printre măsurile implementate pentru creşterea gradului de siguranţă se numără măsuri pentru eficienţa sistemului HVAC şi sporirea protocolului de igienizare prin dezinfectarea zonelor comune (lobby ascensoare, căi de acces, scări, toalete). „Ne-am asigurat şi ne asigurăm constant că toţi furnizorii-cheie ai clădirii, atât ai noştri, cât şi ai chiriaşilor, respectă instrucţiunile de igienă a mâinilor şi cerinţele de Sănătate, Siguranţă, Securitate şi Mediu (HSSE) cu echipament personal de protecţie (măşti, mănuşi). Am dispus la intrările clădirilor instrucţiunile de igienă pentru limitarea răspândirii COVID-19, iar accesul vizitatorilor este permis doar dacă aceştia poartă măşti“, a spus Andrei Boca.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
birouri,
context,
angajati

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.