Lungmetrajul "Toto şi surorile lui", de Alexander Nanau, la Festivalul de Film de la Rotterdam - VIDEO

Autor: Diana Pârvulescu Postat la 20 ianuarie 2015 44 afişări

Lungmetrajul "Toto şi surorile lui", de Alexander Nanau, va fi proiectat în secţiunea Spectrum a celei de-a 44-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam (IFFR), un eveniment cinematografic care se va desfăşura între 21 ianuarie şi 1 februarie.

Potrivit site-ului oficial al evenimentului, secţiunea Spectrum este dedicată celor mai recente lungmetraje ale unor regizori cu experienţă şi actori care au oferit o esenţială contribuţie la dezvoltarea culturii internaţionale a cinematografiei.

"Toto şi surorile lui", de Alexander Nanau, prezintă povestea lui Toto, un băiat de 9 ani care locuieşte împreună cu surorile lui, Andreea şi Ana, într-un cartier dărăpănat de la marginea Bucureştiului. Cei trei copii trăiesc într-o singură cameră. Mama lor, Siminca, a fost arestată când Toto avea cinci ani şi, din acel moment, copiii au fost nevoiţi să se descurce singuri. Când ajung într-un orfelinat, vieţile lor se schimbă radical. Toto învaţă să scrie şi să citească şi descoperă o nouă pasiune, dansul.

Documentarul este produs de HBO Europe şi Strada Film, în coproducţie cu Alexander Nanau Production, şi regizat de Alexander Nanau.

Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la San Sebastian, în septembrie anul trecut, şi a câştigat mai multe premii, precum cel pentru cel mai bun documentar internaţional la Festivalul de la Zürich (2014).

Producţia a primit distincţia Silver Eye pentru cel mai bun documentar la Jihlava International Documentary Film Festival 2014, lungmetrajul fiind premiat şi la Leipzig DOK Festival 2014. De asemenea, a primit titlul de cel mai bun documentar la festivalurile internaţionale de film de la Varşovia şi Zurich, ambele desfăşurate în 2014.

La Festivalul Internaţional de Film This Human World, care s-a desfăşurat în decembrie 2014, la Viena, lungmetrajul a primit o menţiune specială.

Alexander Nanau s-a născut în România şi a trăit în Germania o lungă perioadă de timp. Este absolvent al Academiei de Film şi Televiziune din Berlin. A lucrat, în principal ca regizor secund, la mai multe producţii de televiziune şi filme, printre care "Taking Sides", în regia lui Istvan Szabo (2001).

Din 2002 până în 2006, el a lucrat cu Petert Zadek la mai multe producţii teatrale puse în scenă în Europa. Producţia sa "Peer Gynt", în regia lui Peter Zadek, a fost proiectată la festivaluri de film din Germania şi Franţa.

În 2010, documentarul "Lumea văzută de Ion B.", produs de HBO România şi regizat de Alexander Nanau, a fost premiat la categoria "Arts Programming" la cea de-a 38-a ediţie a premiilor Emmy. De asemenea, "Lumea văzută de Ion B." a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar în 2010.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ALEXANDER NANAU,
FESTIVAL,
/actualitate/lungmetrajul-toto-si-surorile-lui-de-alexander-nanau-la-festivalul-de-film-de-la-rotterdam-video-13776726
13776726
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.